Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2007 23:37 - Сълза и смях
Автор: veras Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5360 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 30.11.2007 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес ходих на театър. В края се чудех да плача ли или да се смея. 

Този сезон реших да се отдам на редовна културно-масова дейност. За целта се снабдих с карта на Сълза и смях и подкарах постановките подред. Първо беше “Мармалад”. За него е достатъчно да кажа, че е на театър Улицата. Режисьор Теди Москов. С други думи – великолепно.

 

Днес бе ред на “360”. Тя историята започна още преди две-три седмици, когато си купихме билетите за мероприятието. От тогава всеки ден си ги гледам в протмоненцето и с трепет в сърцето чакам да дойде жадуваната дата.

 

И тъй като времето има навика да се движи само в посока напред (поне така си мислим), денят настъпи. Но си нямах дори и бегла идея какво ми е подготвила Съдбата. След кратка борба с разни заграждения, разположени насред пъпа на София, най-накрая се добрах до Сълза и смях. Още от студентските си години изпитвам неразбираема слабост към този театър. Уютен ми е и там се чувствам добре. Там именно гледах “Ритъм” около три или четири пъти. На едно от тези посещения мисля, че успях да си спукам няколкостотин капиляра на китките от пляскане.

 

Сега малко ще се отклоня. Но само  малко. “Ритъм” е авторски спектакъл на Андрей Баташов. Първоначалният актьорски състав беше от Андрей Баташов и още четирима младежа. След това единият младеж се затри нейде, но от това спектакълът не пострада ни най-малко. Централното в него, както се вижда и от самото му име, е ритъмът. Правят ритъм от всичко. От покашляне, от говор, от тропане с крака, от ръкопляскане, късане на хартия, удряне на лъжичка в тенекиена чашка, от запалки… И естествено с помощта  на всякакви ударни инструменти, основно тъпани и барабани. В края, аз поне, се чувствах като преродена. И заредена с достатъчно позитивна енергия, която да ме държи дълго време след това. Не случайно ходих няколко пъти.

 

“360” е нещо подобно. Ако трябва да го охарактеризирам по някакъв начин, то бих казала, че е една подобрена версия  на “Ритъм”. Запазени са най-добрите моменти (като номерът със запалките) и са добавени нови, които бих казала, че са доста добри попадения. Актьорският състав е почти същият. Емоцията от изживяването – също.

 

Обаче… За съжаление отново има обаче. Кокато успях да се довлека до театъра бях леко смутена от наличието на безкрайно много тинейджъри. От онези в ранната фаза на пубертета. За момент се притесних да не би да съм объркала театрите, но огромният светещ надпис на входа бързо ме убеди, че съм на правилното място. През това време младите надежди на България се опитваха да се надвикат един друг, при това доста успешно. Със засилващ се пристъп на паника се шмугнах във фоайето. Там картинката придоби още по-кошмарни измерения. Те бяха навсякъде. И бяха наистина много. И шумни. Подкрепям идеята за организирано ходене на театър. Децата трябва да ходят на такива места и да свикват. Но явно съм започнала да остарявам. Може би затова се издразних от момента, че те не правеха разлика между театрална зала и стадион, между предствление и футболен мач.

 

След като влезнахме в залата една девойка в продължение на пет минути се опитваше да привлече вниманието на Тони (който и да е той), намиращ се на балкона, докато тя бе ситуирана в партера. То не беше викане, то не бе ръкомахане. Липсваше й само неоновият надпис на челото.  А този младеж, дето беше седнал пред мен, мисля, че имаше повече реплики и от Андрей Баташов и останалия актьорски състав взети заедно.

 

Родители, моля Ви, научете децата си как се ходи на театър! Научете ги да уважават труда на хората, излезнали на сцената. Залата не е място за водене на лични разговори. За тях си има всичкото останало време на света и всички останали места. Ако не ти се ходи на подобни мероприятия, просто не ходи. Не е необходимо да разваляш удоволствието на останалия народ. По време на целия спектакъл залата жужеше като кошер. В един момент се наложи самите актьори да помолят за тишина. Не особено успешно. Реакциите на публиката бяха повече от неадкватни. Не знам как, но успяха да отровят голяма част от удоволствието от това, което се случваше на сцената.

 

И въпреки това, представлението беше невероятно. Андрей Баташов умее да прави нещата така, че да докосне публиката. Ритъмът се промъква във вените и започва да пулсира заедно с ударите на сърцето. Краката сами започват да тактуват, а ръцете да пляскат. Успяха да ме изненадат много приятно с тяхна си версия на Baby You Can Drive My Car и The Mighty Jungle.  А когато намесаха и Хачатурян, нещата станаха повече от великолепни.

 

Искам да поздравя Андрей Баташов и екипа му за невероятния професионализъм, с който изпълниха целия спектакъл. Въпреки “публиката”. Аз не бих имала нервите и спокойствието. А те дори се и забавляваха.

 

Беше една великолепна вечер.

 

Извод: следващият път, преди да си купя билети за театър, ще попитам дали няма да има ученическо посещение. Не искам да присъствам втори път на нещо подобно.

 

И още нещо, преди да приключа: Дами, идете в Сълза и смях и гледайте “360”! Определено има какво да се види J



Тагове:   сълза,


Гласувай:
0



1. chochy - младеж, какво да ги правиш, те на...
30.11.2007 00:00
младеж, какво да ги правиш, те навсякъде са така. важното е, че ти е харесало. лека нощ и много усмивки от мен.:))))
цитирай
2. krivakrusha1978 - Когато гледах "Ритъм" ...
30.11.2007 00:16
Когато гледах "Ритъм" за първи път, страшно много ми хареса. Зарадва ме факта, че подобно интелигентно-остроумно нещо е измислено и сътворено в България. Авторски секатакъл, видиш ли.
Точно поради тази причина отидох да гледам 360 градуса и останах изключително разочарована.
Не, не защото представлението е много зле. СамО по себе си е... да речем е добро, НО останах с неприятното усещане (което по-късно прерастна в твърда убеденост), че г-н Баташов е хванал първородната си рожба Ритъм, поизтупал я е от прахта, понапудрил я лекичко, сменил му стария анцуг с ново ямурлуче, плеснал го по дупенцето и го е изпратил отново на сцената.

Моето мнение е, че по този начин освен, че скапа репутацията на любимия Ритъм, разводнявайки я, даде силна заявка, че залезът му не е далеч - за толкова години не можа да измисли нещо ново и оригинално. А това за интелигентен и претенциозен актьор като Баташов си е равано на творческа смърт, което някакси е жалко.

Последното което ме "смаза" беше как започна да целува женичките на първи ред на финала на представлението, а те се изчервяваха къде от срам, къде от радост и вълнение. Кошмарно употребен актьорски трик, наречен "живия контакт с пубиликата", който Андрей по този начин сведе до лигоч

П.П. По повод децата в залата. Това е нещо което може да ме влуди наистина. Когато аз гледах 360 градуса, някаква жена имаше неблагоразумието да си беше забравила мобилния включен и той взе, че се раздрънча. Андрей Баташов я срвани със земята пред пълната зала с ужасно арогантно поведение. Не, че я оправдавам де, но я съжалих :(
цитирай
3. artanis - по времето на Шекспир
30.11.2007 00:39
публиката също е била шумна. Междувпрочем, ако представлението е интересно, всички ще го следят.

Друго, тези, които говорят също са си платили билет и имат право да се чувстват добре точно толкова колкото и ти. А това може да значи да говорят по време на представлението.

поздрави:
цитирай
4. venercheto - Остаряването било и това да забр...
30.11.2007 02:32
Остаряването било и това да забравиш напълно как си се чувствал ти самия на определена възраст. Значи остаряваш, veras, това е :P :))))))))
Мога да си преставя обаче колко дразнещо е било и колко неприятно за артистите и ценителите. Сигурна съм, че и мен щеше да ме издразни..В такива случаи се опитвам да си припомня, че ние, уви, бяхме същите идиотчета...

сърдечни поздрави, Венера :)))))))
цитирай
5. анонимен - що пък ''дами''
30.11.2007 03:01
господата (един вид) кучета ги яли... освен всичко това, което не те убивъ, те прави по-силна.
цитирай
6. izvorche - ***
30.11.2007 07:53
Естествено е някои ученици да се държат твърде първично по време на пиесата. Дори ми се е случвало да водя деца за първи път на театър. Когато няма изградени навици, когато ходенето на театър не е било семеен ритуал, или поне да е обяснено на детето как да се държи, то следва модела на поведение, с който е запознато. Но се научават. Друг е въпросът, че някои са попаднали не на точното представление. Тогава...Виждала съм и възрастни посетители да си излизат по време на спектакъл, да кашлят или да се прозяват шумно в знак на отегчение. А за включените телефони - да не говорим! Безобразие е да се разводнява концентрацията на артиста, да се дразнят и останалите зрители. Аз знам какво е да звъни телефон с някаква чалга мелодия точно когато се чете елегията, посветена на обесването на В. Левски. Затова бих одобрила дори акта - да бъде изгонен зрителят, който в началото е бил внимателно помолен да си сложи телефона на безшумен режим, и не го е сторил. Защото е нехаен, защото не уважава другите и труда на онези, заради които е дошъл.

И понеже ставаше дума за деца - представяте ли си какъв актьор трябва да е учителят, за да им задържа вниманието няколко пъти по няколко часа на седмица:))))
цитирай
7. veras - така, да започна от начало:)
30.11.2007 08:45
чочи, определено ми хареса и то много:)

krivakrusha1978 - мисля, че самата идея на 360 е била 'релончването' на Ритъм. Ако не ме лъже паметта последният се въртя доста години в програмата на Сълза и смях и са преценили, че публиката има нужда от неща малко по-различно. На мен лично ми хареса как са го 'преоблекли'. Наистина, старият Ритъм ще ми липсва, но 360 също се е получил много добре. А колкото до 'контакта' с публиката...ами, това си го имаше и в Ритъм. Дори в по-големи мащаби.

artanis - мисля, че целта ти е винаги да си в опозиция. Естествено, че и те са дали пари за билети, но моите уважения, не приемам за допустимо в театрална зала по време на представление да се води разговор на висок тон, който заглушава всичко, което идва от сцената. Също така не е нормално актьорите да се налага да въдворяват тишина в залата, за да могат да си направят номера (в случая 360 не е точно представление и затова не говоря за сцени, а за номера). И моля те, не ми давай за пример публиката на Шекспир. Не мисля, че по онова време англичаните са се отличавали с кой знае какво възпитание.

Венера - мда, май остарявам:) И аз се опитах да се поставя на тяхно място, но повярвай ми, в един момент ми идваше да извия нечий врат.

анонимен - обърнах се към дамите, защото те определено могат да заплакнат малко окото:) Гледката си заслужава:)

izvorche - всичко опира до това какво са те учили у дома. Ако имаш възпитанието да уважаваш чуждия труд и усилията, които са положени, за да може нещо да се случи, мисля че нямаше да ги има всички тези дразнещи моменти. За телефоните - има опит за заглушаване сигнала на телефоните в залата, но май е доста неуспешен. Една девойка проведе нормален разговор без проблем.
цитирай
8. krivakrusha1978 - Не съм съглсна, че
30.11.2007 09:11
трябва едно произведение на изкуството да се "трансформира" по подобен начин, или изобщо по който и да е начин, че и на всичкото отгоре да ми го "натрисат" като нов спектакъл. Поне да имаше честността пред зрителите си, да го кръсти Ритъм 2 примерно, макар че, то и това не е.
Все едно Копола сега да вкара още 1-2 сцени в Кръстника, да махне някои други и да пусне филма с ново заглавие, щото, видиш ли, зрителите много го харесали и им липсва.
Съжалявам, но на мен това ми действа като размиване на оригинала.
Баташов просто не ме кефи вече. Много е ретро, много е несходен със ситуацията. Претенциозен, а разчита на стара слава. Не адаптивен.

За поведението на публиката - има много общо с домашното възпитание, бит и семейна култура, ако мога така да кажа. Оттам идва всичко. Не само, че не знаят как да се държат в театър, ами никъде не знаят как да се държат
цитирай
9. veras - krivakrusha1978
30.11.2007 09:15
Именно защото е променено вече не се казва Ритъм, а 360. Не е ново, но не е и старото. Но всеки си има право на мнение.

Аз си мисля дори да отида да го гледам още веднъж, само че този път без ученици, надявам се:)
цитирай
10. salzaismiah - за този и други спектакли в "Сълза и смях"...
30.11.2007 10:06
можете вече да водите дискусии в чисто новия блог на театъра с лесното име: salzaismiah.blog.bg
Там ще намерите и интересни постинги, които могат да ви провокират също да пишете!
Заповядайте!
цитирай
11. estrella - Присъствала
30.11.2007 10:23
съм на представления, на които ученици хвърлят кламери, химикалки и дъвки по актьорите. Присъствала съм и на прекъсване на представление, намеса на разпоредители и помощник режисьор за извеждането на един хлапак от театъра... Това не е цирк, а театър. Артанис, ти си идиот.
цитирай
12. veras - estrella
30.11.2007 10:26
абсолютно съм съгласна:) с всичко:)
цитирай
13. annanik - "Ритъм" съм гледала 4 ...
30.11.2007 10:39
"Ритъм" съм гледала 4 пъти. И бих отишла още поне пет пъти по толкова да го гледам. Доводът ми ЗА този спектакъл може да се стори нелеп, но за мен е значим - в "Ритъм" няма "порно" :) Дотегнало ми е да гледам секс във всичките му разновидности - телевизия, преса, кино, театър...
Преди време поръчах билети за последния спектакъл на "Ритъм" за годината. Исках да си направим приятен подарък за Коледа. Когато отидохме да ги платим предния ден, се оказа, че нашите места, така грижливо поръчани месец предварително, са заети с някаква апаратура.
veras, зарази ме :) Ще рискувам и ще си поръчам пак билети за спектакъла на андрей Баташов. Дано има такъв около коледа и дано този път местата си останат за нас :) Само се моля да нямам изживявания като твоите. Защото просто ще си изляза, не бих могла да се занимавам с абстрахиране на съзнанието два часа :)))
цитирай
14. veras - annanik
30.11.2007 10:41
мисля, че има на 18ти, но за всеки случай провери в сайта им, там си има програма за месеца:)

радвам се, че съм те 'заразила' и приятно гледане:)
цитирай
15. apollon - защо не пуснат за запалените инт...
01.12.2007 10:13
защо не пуснат за запалените интернет постановки - да снимат театрите и да им продават авторските права в интернет - това е чудесно като идея
цитирай
16. apollon - аз например бях на моноспектакъла ...
01.12.2007 10:15
аз например бях на моноспектакъла на камен донев- ами това нещо трябва да остане за поколенията - това е блестящо изпълнение - заслужава си да го снимат на двд и да имаш в къщи да лекуваш всякъкв вид депресии с този извънграничен смях
цитирай
17. felicity - и аз да си кажа
02.12.2007 15:39
#apollon - с този образ на Камен има налични видеа, попадали са ми, потърси.

Бях готова да плюя по г-н Актьора, но случката с Тони ме изкефи здраво и ще се въздържа.

И хихикащи се дУвойчета и дуднещи театрални бабета - всичко опира до възпитанието.
Водих братовчедка си, която е на 9, дори не гъкна детето.

Обръщението към дамите е съвсем на място, то на Андрей освен секса(пила) няма какво да му гледаш.
А вече има много по-секс, че и талантливи.

ПП:"R'n'B" е страхотно музикално представление.
Усмивки!:)
цитирай
18. veras - фелисити
02.12.2007 15:48
Нямах предвид само Андрей Баташов:) А колкото до играта му, гледала съм го и в други постановки и поне според мен има и какво друго да покаже, освен добра външност.

Пък възпитанието-от него определено зависи много. Явсно аз съм попаднала на тълпа ученици, които всячески се опитват да го игнорират:)))

Поздрави
цитирай
19. krivakrusha1978 - @ фелисити
03.12.2007 00:21
А как си обясняваш факта, че Андрей Баташов, не учавства в никое друго представление, освен "Да си вземеш жена от село", в НТ, което е нечовешки тъпа, досадна, "комедия", с ретро хумор, толкова плосък, че чак ти става жал?
секс,наркотици, и реокендрол не го броя изобщо, защото няма нужда лежи на 15-годишна слава, когата за това време други актьори направи сума добри роли. Никой, никъде не го кани. Ааа, пардон - освен да стане депутат. и той понеже отдавна скача като жаба ту в тази, ту в онази партия, но всеки път все по-насъскано, накрая взе че улучи Голямата Локва
Аз имам моето обяснение, но ми е интересно да чуя друго.
цитирай
20. veras - krivakrusha1978
03.12.2007 09:38
Всъщност фелисити е на твоето мнение май, аз съм тази дето твърди, че Баташов освен външност показва и актьорска игра.
цитирай
21. krivakrusha1978 - Окей, съжалявам за объркването на ...
03.12.2007 10:47
Окей, съжалявам за объркването на никовете.
Ами да, показва Андрей (макар, че може повече и по друг начин) но очевидно това не е достаъчно за да си търсен актьор.
цитирай
22. felicity - ех...
03.12.2007 11:07
Не исках да превръщам темата в ... точно това:))
Но, какво пък...
Секс, наркотици и рокендрол(с 15-годишна слава) си е в Армията, т'ва неговото е друго.
Някои биха спорили за това, кое е достатъчно, за да си търсен.Наричайки Блатечки(примерно) за бездарник, но е факт, че той е златна мина за всеки режисьор/продуцент/постановка... Просто кара жените да си купуват билети.(дори за най-глупавата пиеса)...
Та, това казах, Андрей е бил, да се беше научил... да играе.
цитирай
23. veras - комерс
03.12.2007 16:17
За това става дума. Много други от т.нар. ни 'звезди' (не говоря само за театър) нямат никакво реално покритие откъм талант. А Баташов има присъствие на сцената. Има си и представа защо е излязъл там. За разлика от много други. Верно, че самочувствието му е малко прекалено, но пък и защо не?

Да не се взираме толкова в детайлите. Важното е, че успя да направи два (или един и половина, според различните гледни точки) спектакъла, които пълнят залата на Сълза и смях. А за мен това си е признание от страна на публиката.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив