Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2008 12:38 - Госпожа Стихийно бедствие
Автор: veras Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8240 Коментари: 39 Гласове:
1

Последна промяна: 09.01.2008 12:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес сутринта гледах титаничната среща между два колоса – машината за новини Бареков и моят идол Емел Етем. Този сблъсък вля в организма ми повече енергия от дежурната чаша сутрешно кафе.

 

Ще пропусна факта, че г-жа Етем през цялото време разграничаваше собствената си персона и партията си от управляващата такава, макар, доколкото ми е известно, те все още са коалиционни партньори и като такива участват в правителството и управляват дружно България.

 

Съвсем логично и съвсем резонно след поисканите през вчерашния ден оставки на министри, основният въпрос беше: Кой, аджеба, е виновен за това, че снегът ни изненада като заваля на връх Нова година? (Мръсник! Той не знае ли, че не може да вали през зимата? И особено по време на празници и министерски отпуски?) И тук се започна същинският купон. Министерството на държавната политика по бедствия и аварии, видите ли, си било свършило работата, при това съвсем навреме. Госпожа Етем си била издала предписанията още на 7 ноември. Ма те не били подробни, а по-скоро общи, щото не й било работа да обяснява на всички какви са им задълженията. Демек, поддържайте пътищата отворени и проходими, осигурявайте навременна помощ на нуждаещите се и други такива подобни мърди слова. Също като предупрежденията на сайта им да не се пътува, ако не се налага. Пък и метеоролозите не й били казали колко точно сняг щяло да вали.

 

Задълженията на Министерството на държавната политика по бедствия и аварии (много ми харесва как звучи!) по закон се изчерпвали в издаване на предписания, в превантивни мерки, обучения и анализи. А всичко останало било задължение на кметове на общини, областни управители и други министерства. Не и нейното.

 

Не било наложително да си прекъсва жената отпуската, щото не била медийна звезда като някои кметове (ставаше дума както за ББ, така и за Йордан Лечков, който се е включил в почистването на снега) и  не държала да се гледа по новините. Тя наблюдавала обстановката дистанционно. Ох, мамина златна тя! Да я разцелуваш направо!

 

Не е задължение на Министерството на държавната политика по бедствия и аварии да почистват речните корита, ама явно не им е и задължение да следят дали това се прави.

 

А на Петолъчката Министерството на държавната политика по бедствия и аварии, в лицето на Гражданска защита, се било справило чудесно просто! И като изкара една статистика – било е помогнато на еди-колко-си закъсали коли, не-знам-колко-си били издърпани, били помогнали в такива и такива случаи. То оставаше и това да не направят. Аплодисменти. Много обичам сутрин с кафето да слушам министерски статистики. За гарнитура. Вместо понички.

 

Колкото до закъсалите хора по разните му там хижи – били им осигурени храна и лекарства и то на места по въздух, въпреки лошите условия. Отново аплодисменти. А да споменаваме ли онези 100-150 човека, дето бяха закъсали в Карандила, Сливенския балкан? Заради които пратиха 1 (един) роторен снегорин да почисти 18 км с двуметрови преспи. И който се счупи. Не мисля, че цялата отговорност трябваше да падне само върху Планинската спасителна служба, които, за разлика от други, си вършеха работата. И там ли Гражданска защита не разполага с отряд, защото разбрахме, че в Ямбол това бил проблемът? 
 

От разговора разбрах едно - Министерството на държавната политика по бедствия и аварии не е виновно и отговорно за обстановката в страната. То си е свършило работата – изпратило си е предписанията, а сега ще размаха пръст на всички, които не са си изпълнили задълженията по закон.

 

Все си мисля, че ако задълженията им се изчерпват само с превантивни мерки и гледане лошо, защо изобщо са Министерството на държавната политика по бедствия и аварии? При такова гръмко заглавие би трябвало да имат и задължение при подобни ситуации да реагират по някакъв начин. Не само да цитират цифри колко общини били в бедствено положение. И да четат закона буква по буква, за да могат да докажат, че не те имат вина, а някой друг. Не е нормално цялата страна да е парализирана, да е повече от очевидно, че Държавата не може да се справи, а министрите да се опитват да си прехвърлят топката и най-вече отговорността. Нали затова са Министри. Иначе се превръщат в прости чиновници.

 

За финал, най-доброто изказване от цялото интервю. Цитирам:

"Ние не сме снегопочистваща агенция и дирекция и не се занимаваме с почистване на речни корита. Не трябва да прехвърлят на нас тази отговорност. Ние сме под координацията на кметовете и областните управители."

ПП Знам, че пиша втори пост по същата тема, но не се стърпях.

 

 



Тагове:   Госпожа,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ianchefff - вера,
09.01.2008 12:44
след този твой пост
аз вече съм влюбен в Емел Етем!!!
Дали имам шансове?
цитирай
2. veras - ми янчев
09.01.2008 12:46
какво да ти кажа... тя е много над простосмъртните, но ти като режисьор може и да успееш да се вредиш:)
цитирай
3. anlov - И аз!!!
09.01.2008 12:48
Но първият, сигурно, ще бъде предпочетен:)
цитирай
4. boyoto - @ veras
09.01.2008 12:51
ех, само да вземем властта...
Ще забраним и сняг и дъжд и мъглата дори. Земетресения - йок.
Опс, съжалявам, и езика в министерството ще сменим, нал' така...
цитирай
5. veras - всичко ще забраним
09.01.2008 12:53
а ако забравим нещо, ще го пишем, че е отговорност на друго министерство
цитирай
6. viovioi - не ругайте Етем бе....
09.01.2008 12:57
Тя си е шпионин на Турското разузнаване, както всички останали турци в БГ парламента. Те са новия Троянски кон, който ни го вкараха хамериканците с най -любезното съдействие на онзи евреин Паси. Хак да ние, или по-точно честито ново иго.

пс. Е този чудесен коментар ми го трият отвсякъде?? Защо ли се питам??? 5 пъти го писах в днес бг и в един форум. Но тук в блог бг е свободата и надявам се няма да ми го изтриеш.
цитирай
7. veras - вио
09.01.2008 12:59
нема да го трия, но искрено се надявам да го пускаш на шега, щото честно казано по-голяма глупост отдавна не бях чела

поздрави
цитирай
8. ianchefff - вера,
09.01.2008 13:05
нищо не трий.
Забавно е.
не се превръщай в блогър, който трие коментари, които не му харесват.
Смешно е най-малко.
Все още имам вяра в теб.

Благодаря за поощрението относно госпожа Етем.
Ако стане работата, ще ми викате мистър Стихийно бедствие...

хахахахааааааааааааааа:)))))))))))))))
цитирай
9. veras - хм
09.01.2008 13:08
аз не трия, споко:)

цитирай
10. анонимен - stefansto
09.01.2008 13:12
А аз се влюбих във Вера! Янчееев спиш:) а и немаш шансове:)
цитирай
11. joker07 - абе оставете гуспойца(!?) Етем на мира
09.01.2008 13:42
кво да направи женицата - да земе лопатата и да изрине улиците на София, м? па и снегът не е в ресора на министрите - те си имат по-важна работа, бе: трябва да се снимат по телевизора, да говорят умело празни приказки, да следят изкъсо обстановката в България... по новините, да преглеждат пресата и да подремват по време на парламентарните заседания, да събират и да разтурят седенки и още купчина също толкова важни задължения. а вие тук за един прост сняг се чепкате. ама стегнете се, другари... може ли такива работи :)
цитирай
12. veras - ох ма съм и аз
09.01.2008 13:44
уфсъ заджмуцана....как не се сетих сама:)

другарю, благодаря ви, че ми отворихте очите за истината:)))
цитирай
13. denislaw - =>
09.01.2008 13:45
Мен ми се ще снеговалежа да беше застигнал г-жата министър нейде по пътищата на Българя и да нямаше кой да и помогне в рамките на само 2 астрономически часа. Не повече.
Че веднъж и тя да иЗпита страх и несигурност.
Щото с подобно скудоумно иЗкаЗване, тя (Етем) сама си бие камшика.
И най-наивните вече раЗбират, дето по нейните думи се обеЗсмисля ролята на такова министерство.
И верно, ако си министър и имаш колцина подчинени чиновника, отговаряши само за иЗдаването на превантивни мерки - то какъв смисъл тогава от теб и мужиците около теб ...
Далеч по-добре е тая отговорност да се пада на началникът на "Гражданска Защита" на всеки район в държавата.
цитирай
14. bloghead - Стискам палтци на Етем ;-)
09.01.2008 13:48
Да е жива и здрава, че през повече бедствия и аварии да ни ПРЕКАРА!
цитирай
15. анонимен - Kaleko Aleko
09.01.2008 14:10
Вече се чудя дали има смисъл да оставам в БГ. Направо ми се повръща от наглостта на тия политици
цитирай
16. denislaw - =>
09.01.2008 14:20
#15 вчера имаше доста добра статия във в. Стандарт точно за наглостта на БГ политик.
На Мартин Карбовски е и каЗва, че по скоро Бог да е виновен, отколкото политик да поеме отговорността на своя глава.
От където и да го погледнеш е прав.
цитирай
17. анонимен - Тя не е виновна ми да хич даже. Ще р...
09.01.2008 14:48
Тя не е виновна ми да хич даже. Ще разкажа действителна случка разиграла се на Петолъчката по ония събития. Момък напет говори по телефона -Излизай да чистиш. Не. Добре тогава обади се на .... Какво напил се. Ми сега кво. Чакай Иди в селскостопанския двор и изкарак оня тркатор колкото да минеш Добре де Добе Тонали пак ще навали Лягай сега спи Пък утре ще се разберем. Разбрахте ли как се действа при снегонавявания в милата ни Родина Как да бъде Виновна Емелчето Те тези които лапат би и имитират дейност те са виновни
цитирай
18. maxfun - ямбол е градъъът,
09.01.2008 14:48
ямбол е стилът,
некой си играе на компютърни игрии,
друг пък правии пари, яяяя-м-бол-бол
цитирай
19. gdimitrov - мале мале какъв фин изказ каква к...
09.01.2008 15:19
мале мале какъв фин изказ каква компетентност
цитирай
20. veras - gdimitrov
09.01.2008 15:22
къде загуби запетайките? да не би да са затънали в някоя преспа?
цитирай
21. gdimitrov - Вероятността, да си така пристр...
09.01.2008 15:52
Вероятността,да си така пристрастена към препинателните знаци,стилистичното оформяне на текста,въобще лексиката ,не ми дава оснсвание да предполагам интересна размяна нареплики.Ето защо,ти желая приятен следобед!
цитирай
22. veras - мда
09.01.2008 16:06
признавам си - пристрастена съм към препинателните знаци, особено към запетайките, те са ми голяма слабост. и към интервалите, но не за това иде сега реч.

поздрави
цитирай
23. alisa - хаа
09.01.2008 16:35
мноо ме кефиш с тоя пост таз е супер нагла шматка, дет си пече гъза в доминиканската, докато хората бедстват.
На всички нейни фенове, горещо препоръчвам да видят как са я щракнали в днешния (по принцип нелюбим за мен) вестник Атака. Гарантирано влюбване...
цитирай
24. apollon - може би - госпожа свирещо стихийно ...
09.01.2008 16:44
може би - госпожа свирещо стихийно бедствие е министър на кавалите и бонбоните
цитирай
25. thehobbit - Поздрави
09.01.2008 17:03
за чудесния текст...

И аз днес я гледах/слушах гужата и просто място не можех да си намеря.

Има един допълнителен детайл: Гужата е не само министър, тя е и вицепремиер и пряко отговаря за несполучната координация между институциите.
По-важно е обаче да осъзнаем, че координацията на институциите си е проблем на управлението, в крайна сметка - на премиера. Ние не плащаме данъци на агенции и фондове, а на Министерство на финансите и общината. Толкоз. И съответно от централната и общинската власт очакваме съдействие.
цитирай
26. veras - thehobbit
09.01.2008 17:07
Добре дошъл отново:)

Това, че е и вице, прави картинката още по-интересна.
цитирай
27. unfineshed - Аз обичам да говоря глупости по три ...
09.01.2008 17:10
Аз обичам да говоря глупости по три пъти на ден!
цитирай
28. veras - а пък аз
09.01.2008 17:22
обичам да чета коментари, които са по темата

и палачинки обичам

бахур, обаче, не обичам
цитирай
29. sad - аз по тая тема
09.01.2008 17:43
освен една сочна да тегля на гуз'жата
друго няма какво да кажа
ама ще спазя добрия тон
и ще се въздържа :))
цитирай
30. анонимен - "Иначе се превръщат в прости ...
09.01.2008 17:46
"Иначе се превръщат в прости чиновници."

И само "прости" е достатъчно. И не се превръщат, ами са си такива :)
цитирай
31. анонимен - Kaleko Aleko
09.01.2008 17:58
ДПС трябва да бъдат избутани от властта... Ако не помиришат власт 8 години им е спукана работата
цитирай
32. анонимен - Снегорин
09.01.2008 18:22
Нищо повече не е необходимо - един качествен снегорин , пригоден за някои сгради .
А кадърни хора България винаги е имала !
цитирай
33. veras - ами....
09.01.2008 18:24
анонимен 30 - много си прав/а

калеко алеко - дпс са ми "любимци", ако може никога да не влезнат пак във властта, пак ще им е твърде рано

sad - псувай си на воля, в блога поне цензура няма:)
цитирай
34. анонимен - Kaleko Aleko
09.01.2008 18:52
В България никой не обича да напуска поста си, дори да се е о...л отвсякъде. Справка - Емел Етем и тези от дома за изоставени деца в Бургас:)
цитирай
35. edia - По ще са ми любими...
09.01.2008 19:19
По ще са ми любими ако си хванат пътя за турция,Русия и Испания.С МНОГО ЛЮБОВ.......
цитирай
36. анонимен - Имам една забележка
09.01.2008 23:29
От целия коментар, който прочетох, както и останалите по долу ми стана ясно, че никой не е наясно каква е функцията на това Министерство. Дори авторката не си е направила труда да види, че името на това министерство не се изписва така както го е написала. Относно почистването на снега е права - това не е негово задължение. Има винетни такси и данъци към общините, които събират тези средства и са длъжни да се грижат за пътищата. Относно почистването на реките се отпускат средства на общините, а не на МДПБА. Тази организация има устройствен правилник. Потърси, прочети ...помисли и едва тогава пиши. !!!
цитирай
37. veras - анонимен 36
09.01.2008 23:36
простете - вместо ПРИ съм писала ПО, грешката е моя, ще си го оставя за назидание и срам

и разбрах каква е функцията - предписания, обучения, анализи и спасявания

търся, чета и дори се опитвам да мисля, не винаги успешно, но поне се пробвам
цитирай
38. milochef - Ne mi e iasno
12.01.2008 04:50
kvo ,stava shto se lovite za drebni neshta zapetaiki i dr. kazete vaznoto takova ministerstvo ne triabva da ima shtoto e samo da gepi .parite za nego da se dadat na grazdanska otbrana. i sledvashtite izbori stanete ot PCta ta i da glasuvame vsichki zaedno za da niama TURZI.
цитирай
39. veras - milochef
12.01.2008 11:01
първо - прави разлика между турци и дпс.

второ - да си прочел някъде мнението ми относно гласуването и това дали ходя да гласувам или не? не ме познаваш, за да твърдиш, че по време на избори си седя пред компа и си чеша езика.

трето - в моя си блог мога да се хващам за всичко: и за запетайките, и за писането на латиница, и за други такива 'дребни неща'.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив