Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2008 10:50 - Календарен патриотизъм
Автор: veras Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12959 Коментари: 54 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2008 11:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всички знаят каква дата е днес. И всички знаят кой е Левски. Много от вас, ако се понапънат малко, дори могат и да изрецитират някой и друг куплет от стихотворението “Обесването на Васил Левски”.

 

А колко могат да кажат, без да гледат в Google или в Wikipedia, кога е роден?

 

Аз не можах да се сетя. Сетих се за месеца, но не и за датата. Същото се отнася и за Христо Ботев. Другото най-споменавано име. И при него стигнах само до месеца, но Уики ми помогна за точната дата. Не знаех дори и годината.

 

Хвана ме срам. Двете училища, в които съм учила, носеха имената Васил Левски и Христо Ботев. А аз не знам кога са родени. Учителката ми по литература в гимназията беше, а предполагам, че и все още е (здравейте, г-жо Аргирова), изключително емоционална жена. Когато в девети клас настана време да учим Ботев, тя се разплака, докато ни разказваше биографията му. Едва ли сега ще е много доволна от мен.

 

Прави ми впечатление, че когато говорим за Левски или за Ботев, започваме да използваме клишета, за чийто смисъл едва ли вече се замисляме. Но пък как само звучат:

 

Апостолът на свободата.

Борецът за национална свобода.

Поетът-революционер.

Дяконът.

Идеологът на революцията.

 

На помощ идва силно патриотичен патос и гръмки слова за Майка България. Естествено, цитираме и Стихотворението. Гордеем се с героите си, което е хубаво нещо.

 

Стоп. Колко хора знаят нещо повече за Ботев и Левски, извън репликите, с които се бием в гърдите на 19 Февруари и на 2 Юни? Какво знаем за живота им? За делото им? Знаем как са загинали. Като за Ботев дори и теова не е съвсем ясно. Знаем, че е обичал Венета. За Левски знаем, че е подготвял революция. И че е обикалял България (колко пъти?), в опити да организира народа.

 

Нали знаете, че Левски е бил монах? И че заради това е известен като Дяконът?

 

Спомням си, когато в училище ни караха да анализираме “Обесването на Васил Левски”. Кратко отклонение: изучавахме Ботев три месеца. Накрая искрено ми се повдигаше от него. И от стиховете му. Колкото по-напудрени и възвишени думички използвахме, толкова по-доволна беше г-жа Аргирова. Патриотизъм и родолюбие на кило. Патетика та дрънка. Единственият резултат от цялото упражнение беше, че следващите няколко години не исках и да чуя за литература. И Ботев. Още едно отклонение. Преди време с един момък си говорихме за Ботев. И двамата бяхме на мнение, че публицистиката му е в пъти по-добра от поезията. Но, благодарение на това, което учим в училище, всички сме до болка запознати с поезията, но не и с прозата му. Извинявам се. Учи се “Политическа зима”.

 

Хм. Започна леко да ми нагарча. Исках да кажа друго. Исках да кажа, че в дни като днешния, включваме на автопилот и бълваме разни думички и изречения, които подхождат повече за тържественя заря. Неща, набити ни в съзнанията след много преповтаряне. Лошото е, че след толкова много употреба, май са се поизтъркали и са загубили занчението си.

 

Лесно е да сме патриоти на определени дати. Лесно е да си кажем урока така, като са ни учили, че трябва. А на следващия ден пак ще си псуваме Държавата и ще обясняваме колко зле сме българите. И ще мечтаем за безкрайните възможности, които светът ни предлага.

 

Пак се отплеснах. Връщам се на въпроса от началото. Знаете ли кога са родени Ботев и Левски?

 

ПП Така и не можах да разбера защо чевстваме смъртта им, а не раждането им. Някой може ли да ми обясни?




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boyoto - @ veras
19.02.2008 11:07
аз специално почитам и смъртта, и рожденната дата. Обаче, срам, не срам, признавам си - от 2 години не съм бил на паметника :( Иначе за Ботйов мнението ми го знаеш ;)
цитирай
2. peperudata - Не знам какво пише в гуугъл и уики,
19.02.2008 11:10
обаче Апостола е роден на 18 юли, макар че съм го срещала а места и 19, вероятно е допустимата грешка, която дори и майките по онова време са правили, защото не са се водили чак толкова стриктни регистри.
цитирай
3. анонимен - Да, аз знам и ще ти обясня.
19.02.2008 11:11
Честваме смъртта им, защото именно чрез смъртта си в името на родината, те се отличават от всички останали.
И именно факта на смъртта им ги прави безсмъртни.
цитирай
4. veras - peperudata
19.02.2008 11:11
не е грешка, а заради смятането на стар и нов стил. рождената му дата е 6.07 по стар стил или 18 (19) по нов
цитирай
5. spasunger - ...
19.02.2008 11:12
Има нещо сбъркано в начина, по който изучаваме живота и делата (както и творчеството) на нашите най-големи личности. След като в училище ти се "повдига" след интензивното и сухо зазубряне на Ботевото творчество, значи наистина има нещо сбъркано в цялата работа. Всичко започва с нехайството на родителите и продължава през безразличието на учителите, за да добавим и пагубното въздействие на повърхностните и клиширани медии.

Но има надежда. Гледам по себе си и околните си. Миналия ден например ни щукна да отскочим до Калофер (аз съм от Пловдив). Беше студено. Но това не ни попречи първото нещо да бъде да влезем в музея на Ботев и да накараме уредничката да го отвори (беше неделя). Ходил съм там поне 5 пъти. И всеки път ми е интересно и откривам нещо ново.

След това разбира се ходихме да обядваме в една кръчма. Там се носеше хубава българска народна музика. Никаква Глория, никакъв Азис.

Има надежда. Макар и хората да висят по кръчми и да гледат Биг Брадър, те все още се вълнуват от миналото на нашите велики личности, които са изградили България. Затова този нихилизъм "хубава работа, ама българска" мен лично ме отблъсква. Хора всякакви, интереси всякакви. Не е редно така да се обобщават нещата.

А в тезата ти за календарния патриотизъм има нещо вярно. Мен също ме смущава синдрома на Коледата: покрай този "светъл празник" всички изведнъж стават много загрижени за бедните и бездомни дечица и се впускат в благотворителност. А като отмине празникът, хората забравят за това и се връщат в старото русло на безразлична ежедневност. Колко удобно. И колко лицемерно.
цитирай
6. veras - boyoto
19.02.2008 11:12
ти да, ама колко са като теб?
цитирай
7. veras - tlnet
19.02.2008 11:12
така вече ми е малко по-ясно, мерси:)
цитирай
8. veras - spasunger
19.02.2008 11:14
в училище намразих и вазов, но това е друга тема
както и чалгата
както и отношението ни към историята
ох, те май много станаха темите...
цитирай
9. viovioi - Дълбок поклон пред паметта на Апостола!
19.02.2008 11:24
Само Левски не ни разделя нас българите. Ако гледа горе от небето какво ли си мисли за ДПС Ахмет Доган,Лютви,Местан,Емел Етем и тн...в Бг Парламента ? Какво ли? Сигурно му се къса сърцето от мъка и гняв. За такава ли чиста и свята Република се бори той?
цитирай
10. svoboda64 - Здравейте, Вера,
19.02.2008 11:30
Мога ли да Ви предложа мнемотехника как да запомните датите на раждането им, тъй като официалният календар се е погрижил да запази "смъртния" им час?

Васил Иванов Кунчев е роден на 6.07 - зодиакално като Рак, числово (само деня от месеца) - като човек, който "събира", но не за себе си, а за "дом, род, родина". Раците - вече като зодия - са "(у)правители" на/за други хора, рожденото му име е Васил ("василевс"). Впоследствие има известна игра със стария и новия стил: тя отпраща към "кармичните" дългове (на които тук няма да се спирам) - Васил И.К. - Левски е роден на 6.07 по стар стил, по нов - е на 18. Във всеки месец има 2 дуално натоварени кармични числа - 18 и 29. Обърнете внимание в новата история на различни страни колко често се срещат тези дати/числа (или около тях:)) За годините, ограждащи живота на Левски: те са огледални - 1837 - 1873.

Ботев: малко име "Христо" ("спасител"). Успореден като име с Рождество Христово - ражда се на 25 декември по стар стил. Годината е 1847 - само няколко месеца преди избухването на Френската революция от 1848, която заменя монархията с република. Той цял живот се изживява като републиканец, както и Левски. Годината на смъртта му е ясна, за разлика от обстоятелства около кончината му - 1876 (годината на неуспешно-успешното Априлско въстание, което разбунва страстите на Великите сили относно един християнски народ, тънещ в мизерията на аморфната неопределеност "рая" в една средновековна Отоманска империя).

Всичко си идва на мястото: стига да имаш отправните системи, около които да наредиш жалоните на паметта.

А защо честваме смъртта, а не рождението им? Това също е разбираемо: ако отидем отвъд "успението" (представянето пред Бога с човешките си дела), за нас е важно какво са направили до този краен земен предел, а не че са се родили като една потенция:)

Поздрави за постинга! Размишленията са важни:)

цитирай
11. estrella - Ботев
19.02.2008 11:32
е роден на Коледа, за това са го кръстили Христо. И на мен ми се повдигаше от него в училище. Нормално е, защото се учи за първи път в пети клас (!!!), когато революция, Родина, свобода и любов са само думички.
цитирай
12. veras - svoboda64
19.02.2008 11:37
ако човек има желание да запомни нещо, няма да му е необходимо да си служи с някакви техники за помнене

оставям без коментар 'мизерията на аморфната неопределеност', '"кармичните" дългове ' и 'какво са направили до този краен земен предел, а не че са се родили като една потенция'

нека да си говорим простичко, не съм чак толкова умна:)

поздрави
цитирай
13. veras - estrella
19.02.2008 11:39
естествено, че е нормално, но още по-тъпото е, че и по-късно си остават само и единствено думички

не се ли учи и по-рано? поне 'обесването на васил левски'? или се бъркам много жестоко?
цитирай
14. artanis - здравей veras
19.02.2008 12:28
Не е важно всеки да помни кога е роден и кога умрял. Важното е да си припомни за какво се е борил, защото очевидно в 2008 всички са забравили.

Аз също не харесвам Ботев.

поздрави:
цитирай
15. veras - artanis
19.02.2008 12:32
странно, но този път съм съгласна с теб

поздрави
цитирай
16. анонимен - ми повдига ви се, щото е трудно да имаш собствено мнение,
19.02.2008 12:34
а трябва да слушаме учителката-любима.
цитирай
17. veras - tlnet
19.02.2008 12:39
е те тука пък не съм съгласна

много добре знаеш, че в училищата нещата са далече от изразяване на собствено мнение. или по-точно, ако искаш да заформиш някаква читава оценка ти се налага да каваш не това, което мислиш, а това, което мисли 'учителката любима'.

и не говоря за желанието да се тупаш по гърдите, че си отличник, а за постигане на успех, който да ти позволи да получаваш стипендия или да ти помогне при кандидатстване.

и да, повдигаше ми се - след три месеца дъвкане на едно и също, няма начин да не ми се доповдига
цитирай
18. danailpetrov - obesvaneto na vasil
19.02.2008 13:00
ne be obesvane a surtserazdiratelno
sebapoznanie-takuv
ne moje da umre
цитирай
19. veras - danailpetrov
19.02.2008 13:06
ще те помоля да пишеш на кирилица
цитирай
20. joker07 - Аз пък си мисля,
19.02.2008 13:10
че няма значение дали помниш датите на раждане или смърт на Ботев, Левски или кой да е друг голям българин. Това нито те прави по-голям патриот, нито пък по-малък. Важното е да помниш, че са живели някога хора, които са поставили благото на народа си над собствения си живот и лични цели.

А датите... достатъчно е да отделяш по десетина минути сутрин, за да пригледаш набързо пресата(печатна или електронна) и да се информираш за събитията, които се случват, са се случили, или ще се случат на този ден :))

Мен не ме е срам, че не помня подобни дати, но със сигурност бих се срамувал, ако не помня това, което Ботев и Левски са направили за България.

И за малко да забравя - на мен пък не ми се догади от творчеството на Ботев в училище, напротив ;)
цитирай
21. veras - другарю,
19.02.2008 13:18
рождените дати ги дадох само като пример, че понякога не се замисляме за елементарни неща, но приемам забележката

това от което наистина ме е срам, че си спомняме за тях само по чевстванията, а през останалото време и грам не ни пука за какво са се борили. псуваме си и забравяме, че за лукса да мрънкаме, много хора са дали живота си.

а за училище - с теб на тема литература избягвам да споря, че май там допирни точки във вкусовете нямаме:)))

цитирай
22. joker07 - всъщност...
19.02.2008 13:29
това не беше забележка, а по-скоро размишление върху постинга ти :))

инак си права за честванията и аз наричам това имиджов патриотизъм.

пък за литературата... ми не е така - със сигурност имаме някоя и друга допирна точка, която още не сме открили, така че предстоят още много спорове...опс, обсъждания, докато я нацелим :))
цитирай
23. veras - хехехе
19.02.2008 13:35
спорът, ъъъ, пардон, обсъжданията ще бъдат интересни:)
цитирай
24. artanis - преди Левски да бъде
19.02.2008 13:44
българин, той е бил човек. Нещо, което не може да се каже за 99% от населението на Република Тирания (от мазните политици до мазните учителки по литература).

наздраве:
цитирай
25. veras - artanis
19.02.2008 13:49
Еее, веднъж да сме на едно мнение и ти пак ще се изкажеш:)

Виж сега, населението на Република Турция не ни е виновно с абсолютно нищо. Нека да не смесваме понятия. Дори и Левски е бил на това мнение.

поздрави
цитирай
26. анонимен - артанис има предвид
19.02.2008 13:53
България.
цитирай
27. veras - упс
19.02.2008 13:57
извинете, объркала съм се и си вземам думите назад:)

artanis, съжалявам!
цитирай
28. fro - .
19.02.2008 16:46
Проблема не идва от непознаването на датите, а от непознаването на символите.
И какво значи това, че забравяме какво са направили националните ни герои, а се сещаме само на съответните дати?
цитирай
29. veras - fro
19.02.2008 16:54
аз не съм забелязала народа да се е ентусиазирал да пише или говори по темата освен ако не е 2.06 или 19.02. сори, ама това си е факт. извинявам се, пропуснах и 3.03, когато всичко придобива и млако по-мащабни размери.

в тези три дни от годината по-големи родолюбци от нас няма - почитаме си героите, гордеем се с историята си и тежко въздишаме по отминалите славни времена. при това с патос.

през останалите 362/3 дни си мрънкаме на воля колко ни е зле в кочинката и как държавата ни е виновна.

ето това значи, че сме забравили какво са направили и ботев, и левски, и раковски и всички онези, които са дали живота си, за да сме сега ние тук.
цитирай
30. fro - .
19.02.2008 17:00
Какво значи да знаем какво са направили, като това е повод само да въздишаме шумно и драматично по "отминалите" времена, чийтои дух не сме могли да усетим, естествено, щото сме се отвратили от училището и часовете по литература.
Какво трябва да "вземем" грубо казано от тия хора, които почитаме? Не знам колко хора могат да ми отговорят..
цитирай
31. veras - fro
19.02.2008 17:05
май днес нещо не ми е ден и не мога да схвана какво се опитват да ми кажат хората...

не мога да разбера тази част: 'Какво трябва да "вземем" грубо казано от тия хора, които почитаме?'

ако не знаеш какво можеш да 'вземеш' от историята, положението не е на добре. познаването и уважаването й не е въпрос на 'усещане на атмосферата'.

а това, че съм се отвратила от поезията на ботев, не означава, че не го уважавам заради всичко, което се е опитал да направи. и то не за себе си или за семейството си, а за доста повече народ.

трябва да познаваме миналото си. корените ни са там. самозъзнанието ни е там.

пак се отплеснах
цитирай
32. fro - Това ясно :)
19.02.2008 17:18
но мисля, че това е отново нещо, което ни е спуснати отгоре. Като "манифестациите" на конкретните дати. Досега смислени отговори само от историци съм видяла.
Нека перифразирам въпроса си: с какво ние полезно на нас спомнянето на тези имена в ежедневието?
цитирай
33. veras - fro
19.02.2008 17:24
айде сега пак опряхме до обичайните заподозрени

а с какво ни е полезно да не си ги спомняме?

не знам зашо изведнъж си спомних за онези прекрасни деца на природата - тризначките от благоевград, дето веднъж били чели роман на ботев.

с риск да се повторя и потретя - трябва да си знаем историята. и то не само, когато ни изпитват в училище
цитирай
34. artanis - ако не е бил Левски
19.02.2008 17:56
нямаше да бъдем ние? Откъде знаеш?

Не ми харесва реда на мисли: Левски -> България -> Корумпираната система, която се стреми да управлява и най-малките детайли от живота ни. Според мен, идеите на Левски са много по-приложими в рамките на Търновската Конституция. Какво ще кажеш за това?

А другото е: който харесва Левски трябва да иска да избие турците и който иска да избие турците непременно трябва да харесва Левски. Що за глупост? Това е защото още от малки на децата започват да им промиват мозъчетата. Започва се с учебниците по история и литература и се продължава с националните телевизии.

Нека го кажа по този начин: Ти си роб, живееш лошо, следят те, а плодовете на труда ти отиват при други. Въпреки това, ти трябва да ги харесваш, защото те са връзката между теб и Левски. За това трябва да не харесваш турци, престорено да се възхищаваш на някакви опити за творчество и да помниш някакви дати?

Абсурдно, huh ;)

приятна вечер:
цитирай
35. veras - artanis
19.02.2008 18:30
не става въпрос само за левски, а за историята ни като цяло. елементарно е да свеждаме логиката до толкова елементарно ниво.

но ако не бяха тия хорица, които да се борили в името на една идея, сега нямаше да сме ние. не знам дали щяхме да сме тук. сигурно. но нямаше да сме това, което сме сега. за добро или лошо.

не можах да схвана и релацията левски-турци, но както казах днес не ми е ден и може би затова не успявам да те рабера.

абсурдно е да не си познаваш миналото

поздрави
цитирай
36. malkotokuche - Защо?
19.02.2008 20:45
Защо никой не е готов да умре за България в наши дни?
цитирай
37. gantree - @ veras
19.02.2008 22:39
Да, празнуваме обесването му, аз също винаги съм се дивил на тойзи момент в националния ни манталитет :))
цитирай
38. fro - .
19.02.2008 23:08
това е честване, а не празник.
@malkotokuche, самоцелно ли трябва някой да умре за България, за да има над чии пример да се дивите?
цитирай
39. veras - fro
20.02.2008 08:28
надявам се искрено с това си изказване да не искаш да кажеш, че левски и ботев са загинали самоцелно, а че сега няма идея, за която да си струва човек да даде живота си
цитирай
40. veras - gantree
20.02.2008 08:29
хм, поне не се дивя само аз:)

поздрави
цитирай
41. gantree - :))
20.02.2008 08:36
о, със сигурност :))
и аз съм си мислел, че само аз си ги мисля нещата, които си замълчавам, но не би.
цитирай
42. veras - gantree
20.02.2008 08:55
ми аз затова реших, че не ми се мълчи вече ;)
цитирай
43. fro - @veras,
20.02.2008 12:01
никой не може да избяга от времето си.Тогав обвстоятелствата и условията са били такива, че са предполагали именно такава жертва като проява на георизъм, забележи неосъзнат като такъв! Но да извикваш удобен образ от миналото и да очакваш подобно поведение.. както казва един модерен по блоговете празнословец- имайте усет за съвремие ;)
цитирай
44. veras - fro
20.02.2008 12:08
да съм казала, че очаквам от някой в наше време подобно поведение? нека да не си извъртаме думите.

единственото, което искам, е да сме си научили урока и да не говорим с изпразнени от смисъл и съдържание, изтъркани от употреба думички

не знам защо, но винаги съм си мислела, че да вярваш в нещо и да си готов да го отстояваш до последно, е нещо, неподвластно на времето. а може би се бъркам.
цитирай
45. fro - veras,
20.02.2008 12:46
не си казала, но няколко реплики назад беше казано такова нещо, съответно аз отговорих, а ти подскочи дали и тяхната жертва била самоцелна. Та виж си хронологията няколко коментара по-нагоре.
А теб те закачам, щото ти говориш неща от рода: какъв ни е урока, защото трябва да почитаме и т.н., които ми звучат пак толкова папагалски и изтъркани от употреба, колкото и показното честване на тия дати, срещу което роптаеш. Пак по даскалски увъртяно.
И понеже казваш-говорим с изпразнени от смисъл и съдържание думички, изтъркани от употреба, обясни ми моля те защо трябва да почитаме националните си герои и да се сещаме за тях не само на съответните дати. Ако можеш ми го обясни като избегнеш клишето и учителския тон, на които се дразниш.
цитирай
46. veras - фро
20.02.2008 13:49
вече започваме да дъвчем едни и същи неща, но както и да е

ще се опитам да не използвам учителски тон, колкото и да ми е трудно. и без клишета.

въпросните ни 'национални герои' са се опитвали да постигнат нещо. и то не защото някой им е казал. или защото ще имат изгода от цялата тая история. опитвали са се превърнат една идея, ако искаш може да го наречеш и мечта, в реалност. и тъй като мечтата им е била свързана с бъдещето на доста голяма група от хора, които случайно са българите, постигането на целата им придобива маааалко по-национален смисъл. фактът, че междувременно са загинали, може би за повечето не е от чак толкова голямо значение, но пък за други е.

ще избегна момента, че това си е нашата история и че сме истински безумци да не си я почитаме, защото рискувам отново да бъда набедена в клиширано и учителско говорене.

ако да дадеш живота си без користни цели не е достойно за почитане, извинявай, ама не знам кое е.

да се докопваш до висши постове, за да можеш да се възползваш от получената власт?

да се изтъкваш колко си постигнал само за да натириш някой в миша дупка?

да се гордееш с това, че не ти пука за историята на собствената ти държава?

да седиш и да се чудиш какво можеше да 'вземеш' от въпросните ни национални герои?

е, да ти призная нещо - за мен е неразбираемо защо изобщо го водим този разговор. ако целта е да видим дали можем, да спорим - ок. но ако наистина си мислиш, че мястото на историята е само в учебниците и че да имам усет за съвремие автоматично изключва почит (не милеене, а почит) към миналото... извинявай, но не разбирам. и не искам да разбера.
цитирай
47. fro - :) veras,
20.02.2008 14:26
"нашата" история толкова селективно е подбрана в учебниците, че думи нямам. И крайния патриотизъм, и то основан изцяло на минали събития е точно толкова вреден, колкото пълната апатия, дори смея да заявя повече. Патриотизмът пък, който е лишен от причина- дори повече. Оправдано ли е, мотивирано ли е нашето настояще от това, което ни се е случило в миналото?
Ще си позволя да цитирам един виден историк: често пъти историята е утеха за съвременна импотентност.
Ако твърдим, че онези са били герои, а ние не сме; че нашите пра-прадеди са били великолепни книжовници, революционери, водачи, бунтовници, мислители дори, а днес нищо не е останало от тях и от това, тогава с какво право ги наричаме свои, с какво право ги честваме и с какво право твърдим, че ако не биологическа, то същата историческа кръв тече в нашите вени?!
Хайде сега приглади настръхналата си козинка и ми кажи като почиташ миналото си, с какво облагородяваш настоящето си? (и не, не агитирам за противното, нито демонстрирам непукизъм към историята на "собсвтената(!?) ми" държава, а просто ми е любопитно тия които имат претенции, че го правят, колко осъзнато и с мисъл го правят)
цитирай
48. veras - фро
20.02.2008 15:13
козинката си ми е наред, а това се превърна вече в махленски спор

за да не се ограничава човек само с учебниците, чете и малко странична литература (има и такива неща, дето съществуват и извън учебния план). а когато човек понасъбере достатъчно неща в главата си, започва да ражда дори и мисли и размишления. при достатъчно късмет може дори и някой извод да сътвори.

аз, лично, се чувствам далеч по-ориентирана къде се намирам в момента, като знам как се е стигнало до тук. но явно там ми е грешката.

и в опит да огранича разливането си в този коментар, само искам да спомена, че не съм фен на крайния патриотизъм. но, да, патриот съм. но не от типа дето милеят за българия на три морета и се възхищават от славното и преславното ни мионало, когато сме всявали страх в мизерните душици на западняците.

простете, явно е признак на невъзпитание или на откровена глупост, че не псувам, че съм се родила в българия или че съм си направила труда да прочета някоя и друга книжка, свързана с историята й. пфуууу, не ме е срам

цитирай
49. fro - veras,
20.02.2008 15:50
този тон към всеки, който изразява несъгласие с теб ли е, или лично да се чувствам поласкана?
Не знаех, че разговора непременно трябва да се развие в посока твойте възприятия и лични усещания и нагласи, но щом искаш да говориш за себе си и се чувстваш пряк адресат на въпросите ми- ок.
Да ми вкарваш реплики и небивалици в думите признак на безпомощност в спора ли е, или израз на възмущението ти от обръщането ми към теб?
Съжалявам, че се оказа поредната, която не знае какво влага като почита историята си, и товаа почитане е именно въпрос на възпитателен рефлекс. Щом отговора е "трябва" ок. Важно, струва ми се, е не само извода до който си стигнал, а и пътя, по който си извървял до него; начина, по който си го формирал. В този смисъл, дано не се обидиш, но и твоя патриотизъм е именно календарен.
цитирай
50. veras - фро
20.02.2008 16:01
ъъъъ, чела ли си ми блога? извън този пост?

няма как да не се чувствам пряк адресат на въпросите ти. цитирам: 'с какво облагородяваш настоящето си?'. пък и когато ме обвиняват в говорене с учителски тон с безсъдържателни думички, обикновено го приемам доста лично. не знам защо.

къде точно прочете, че почитам историята, защото така трябва?

хм, безпомощност? добре, ако ти харесва, нека да е бозпомощност.

спорът отдавна се изроди в нещо съвсем различно от първоначалния замисъл. и тъй като очевидно стигнахме до момента с обикалянето в кръг (ники, мерси за израза, хареса ми), мисля да да го приключим. и без това не казваме нищо ново.

поздрави
цитирай
51. fro - veras,
20.02.2008 16:20
твърде си фокусирана да защитаваш себе си, за да бъде градивен спорът. Не, не съм изчела блога ти, нито изучавала подробно творенията ти, и в този смисъл нямам претенции да ги познавам.
За изродяването на идеята обаче си права.
И междудругото, въпросите ми в началото не бяха персонално зададени на теб, но ти се зае да отговаряш, така че да, в един момент наистина стана адресат на питанията ми.
В крайна сметка ти си запозната "до болка" с поезията на Ботев и негодуваш колко ти е писнала, и в същото време дълбоко го почиташ и искаш той да не е само календарен персонаж.
В крайна сметка конкретния начин, по който това да стане ми остана неясен и твърде мъгляв, отделно от противоречието в постинга ти. Та в този смисъл бяха въпросите ми. (Не)отговарянето само по себе си носи информация и на тази база си позволих горното заключение. Не те ангажирам с него.
цитирай
52. gantree - :))
20.02.2008 19:30
Момичета, не разваляйте хубавия бой с някаква си безсмислена караница :P
цитирай
53. veras - gantree
20.02.2008 22:31
хехехе, ти ще се извъдиш фитилджия ми се струва;)
цитирай
54. georgiev - Ние честваме и смъртта, и рожден...
21.02.2008 22:04
Ние честваме и смъртта, и рождението на безсмъртните българи. Защото смъртта им води до безсмъртие, с което ще останат в сърцата на всички патриоти.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив