Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2008 14:59 - Ще продължавам да пуша...*
Автор: veras Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11763 Коментари: 45 Гласове:
1

Последна промяна: 24.03.2008 17:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Няма да се отплесвам на тема за или против пушенето. Била съм и от двете страни на барикадата. Ако си пушил някога през живота си, знаеш какво удоволствие понякога може да донесе една единствена цигара в правилния момент. Но... Признайте си. Не ни е приятно, когато се носим като облаци от цигарен дим, а косата и облеклото ни разнасят аромат като от кварталната механа. Да не забравяме вредите за здравето, излишните разходи и т.н. и т.н.

Рано или късно в главата на всеки пушач преминава мислълта: "Абе аз що не взема да ги спра?". В голяма част от случаите, тя се задържа точно две секунди, след което отлита безвъзвратно. Но има и такива, които успяват да я задържат малко по-дългичко и дори наистина решават да зарежат навика.

Мотивацията

Без тази част нищо не се получава. А ако се получи, е само временно. Според мен, най-добрият начин да спреш да пушиш, е да си твърдо убеден, че наистина искаш да го направиш. И най-вече да знаеш защо искаш да си причиниш всички нерви, които ще последват. Ако мотивацията е външна (половинката те врънка да ги спираш, приятелите те гледат лошо, еди-кой-си ги е спрял, що пак да не се пробваш и ти), забрави.

Започвам малко да звуча като проповедник или като автор на книга: "101 начина да спрем цигарите". И затова обобщавам: Ако не сте убедени, че искате да се разделите с цигарите, няма да помогне нито Табекс, нито Господ.

Няма да давам примери за мотивация - за всеки си е различна. И ако при мен действа едно нещо, няма никаква гаранция, че ще подейства и при някой друг.

Какво следва?

Момент 1: Денят, в който не запалих цигара с кафето
Денят Х (хикс). Кафето не е със същия вкус. Започваш да се замисляш дали наистина решението да спреш беше разумно. Стискаш зъби, изпиваш го на две бързи глътки и продължаваш с деня.

Странични ефекти: В първите няколко дни след спирането на цигарите забелязваш едно странно явление - ако преди кафето е отнемало поне половин час, сега го приключваш за максимум пет минути.

Ако успееш да не запалиш цигара с това кафе, оттам нататък става по-лесно. Вече знаеш, че можеш и без тютюневата гарнитура към сутрешната кофеинова доза (леле, какво изречение се получи). Поздравления.

Момент 2: Първото излизане с приятели
Ако приятелите са непушачи - страхотно. Няма да има кой да те дразни. Ако не е така, обаче, положението става малко по-сложно. Едно от спасенията е, ако не пушат от твоята марка цигари. Ако и по този параграф удариш на камък - зареди се с много търпение и воля. Ще са необходими.

Оправданието: Е то нищо няма да стане, ако сега запаля една цигара! Аз пак си ги спирам, нищо не се е променило!

Страничен ефект: Какво, по дяволите, да правя с ръцете си?

Момент 3: Бира/водка без цигара?
Оправданието: Абе вие луди ли сте? Как така ще пия бира/водка и няма да пуша?

Оказва се, че е възможно. В началото е адски непривично, но и с това се свиква. Също като с кафето.

Странични ефекти: Махмурлукът на следващия ден е далеч по-поносим. И дишаш по-лесно.

Момент 4: Аз чакам, чакам вече час...
Навикът е страшно нещо. Чакаш градския транспорт, чакаш влака, половинката, колегите, началото на оперативката... А обикновено докато чакаш, имаш навика да палиш цигара. Чакане колкото искаш. Време точно, колкото за една цигара... И без това няма какво да правиш, така поне ще се разсееш...

Странични ефекти: Врремето наистина е относително понятие. В началото чакането става все по-безкрайно. В последствие намираш заместител на пушенето и в тази ситуация и всички отново са щастливи и доволни.

Следва...

ПП Забравих да спомена откъде ми хрумна идеята да пиша за цигарите. Ами ето от тук
ППП Не се опитвам да убедя никой в ползата или вредата от пушенето. Всеки зрял човек може сам да прецени дали да запали или не. Просто описвам през какво преминах миналата година по това време.

* перефраза на песента на Йорданка Христова "Ще продължавам да пея"



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. trevistozelena - нека допълня, понеже
24.03.2008 15:09
нека допълня, понеже след този пост вече те чувствам съвсем близка:
ще продължавам да пуша
до последния си земен миг ("земен" ли беше...или звезден???)
и ако отмина
пак след мен ще има
пушече, което да димииииииИ...

:)))
поздрави!
и аз съм пушач, не винаги твърдя, че това е добре, особено, когато сутрин в гърлото ми сякаш дращят стадо мърмоти...ама...какво да се прави...все трябва да имам някакъв порок. можеше да е и по-зле; примерно да съм пиянде-булимик. на тях пък да не би да не им пресъхват гърлата,ама ха!
:)
цитирай
2. veras - хехехе
24.03.2008 15:12
аз бях стигнала само до първите два реда, но беше дълго за заглавие:) твоята версия определено е много по-добра:)

обикновено някой като ме попита нещо за цигарите, започвам да му грача точно това двустишие:)
цитирай
3. mitternacht - ...
24.03.2008 15:20
Според мен, изобщо да не сте ги пропушвали тия цигари...

Добре де, как се запалихте?
Вреди, да знаете...
цитирай
4. gahan11 - Най-големият ми проблем с отказ...
24.03.2008 15:28
Най-големият ми проблем с отказването е вечерно време.Направо откачам :-(
цитирай
5. veras - mitternacht
24.03.2008 15:37
Причината не е толкова важна. Тогава ни се е струвала основателна и сме пропушили. Ако решиш да спориш с някой по темата, това е най-безумният аргумент.

Между другото, много малка част от пушачите не са наясно какво си причиняват. И отново опираме до личния избор.
цитирай
6. veras - gahan11
24.03.2008 15:39
мдаааа, има го и този момент...
цитирай
7. mitternacht - аа..
24.03.2008 15:47
не че нещо лично...
просто досега не съм виждал смисъл да пуша и не съм запалвал цигара.Тоест, един хубав шоколад е къде-къде по-приятен и успокояващ :)

Иначе-пил съм алкохол, даже и водка.Но пък хич не ме и пристрасти, даже в момента пия максимум две кутийки бира на година.
Колкото до водката-мирише гадно и има гаден вкус.Ей затова не я и близвам :)
цитирай
8. veras - mitternacht
24.03.2008 15:50
Въпрос на гледна точка. Ти не си виждал смисъл, аз и много други сме видели. Хора разни, усещания също. Аз пък не пия уиски. Не го понасям. Трябва ли да се дивя на тези, които го харесват?
цитирай
9. x2man - лично
24.03.2008 15:55
аз никога не съм пушил- вижда ми се пълна безсмислица,
лошото стана, когато миналата година шефът ми, запален пушач от десетилетия, реши да спира тютюна...леле, какъв нервен стана, цялата служба пощуря покрай това отказване....направо не можеше да се говори с него с месеци...но успя да ги спре, при това без да напълнее))
цитирай
10. veras - x2man
24.03.2008 15:56
За напълняването мисля да пиша в следващата част:)
цитирай
11. анонимен - me
24.03.2008 15:59
Аз от години си знам, че една от най-големите ми грешки в живота е "първата цигара"...

След 14 години активно самотровене ги отказах преди месец. Държа да подчертая думата "отказах". Не "спрях". Щото ако е само спирането - държи кратко :) Веднъж ги бях спраял за 36 часа - нема такава нерва ;)

А иначе мойто спиране - от Нова ГОдина насам от една кутия свалих на макс. 10 цигари, после една седмица на по 2-4 и накрая дойде азветния момент със сутрешното кафе :)

Всъщтност си пия кафето пак по 2 часа, просто не пуша :) ПОчнах да ям яко плодове като ми се допуши - върши работа. Ракията и салатата без цигари са странни, до ми харесва. Кофти в началото. Даже успях да се напия вече 2 пъти без да пропуша пътьом ;)

А чакането по различни поводи наистина е кофти, но и с това се свиква. Още друго интересно нещо - 20 цигари х 5 минути = 100 минути допълнително време, спестени пари. Абе струва си. Да не говорим че дишам по-добре, усещам по-добре, и като цяло се чувствам по-добре.

Единствения минус е че като не изпушиш една цигара преди да се качиш на транспорта и усещаш на макс. смръднята в СКГТ...

Та това е от мен по не-пушенето :)
цитирай
12. veras - анонимен 11
24.03.2008 16:06
Много съгласна със всичко, само дето при мен разлика беше, че ги спрях от раз. Другата много съществена разлика е, че (не ме убивайте) обичам да пуша. И ми трябваше доста време да се реша да ги откажа.

А колкото до разликата между спиране и отказване - има една реплика, че такова животно като бивш пушач няма. Има въздържатели.
цитирай
13. анонимен - Абе много нарид отказа цигарите. ...
24.03.2008 16:10
Абе много нарид отказа цигарите. Като си помислиш колко скъпи станаха! И как се гушат наште крадливи политици от тези цигарки, идея си нямате.
Аз пък никога не съм пропушвал. Първата цигара ми се стори гнусна, що да правя неща, дето не ме кефят?
Иначе успех на отказващите!

Багера
http://xunap.hit.bg
цитирай
14. анонимен - да
24.03.2008 16:46
Veras, и аз обичам да пуша, сега се мъча да си втълпя че обичам да не пуша :D От 2000та си мислех да ги спирам, веднъж направих опит навремето и след него реших че ше трябва различно да се подходи като му дойде времето. Е, дойде, беше различно ;) (анонимен 11 съм)
цитирай
15. veras - да де
24.03.2008 16:48
важно е как ще се подходи към цялата история:)
цитирай
16. анонимен - Багера
24.03.2008 16:49
Багера, напротив, цигарите бяха едно от малкото неша които поевтиняха миналата година откакто пуснаха вносните марки без мита, нал сме в EU :) БГ цигари пълни с чепове на 2.60 и хубави цигарки на 2 лв. (анонимен 11 съм пак)
цитирай
17. gothic - Пуша и ще пуша докато мога. И то ке...
24.03.2008 17:13
Пуша и ще пуша докато мога. И то кемъл, доста силни, но разумно количество и при пълно съобразяване с непушачите.
цитирай
18. анонимен - що се тровите с тютюн по добре една ...
24.03.2008 17:28
що се тровите с тютюн по добре една мариХуана хем и полезно за разлика от тютюна А иначе цигарите не могат да откажат само хора които си търсят оправдания Ами и тия които обичат да си ядат лайната започнат да го правят публично Ще мирише повече и от тютютна ама нали е демократично и на тях ще им отделят мясрто в ресторанта да си акат и ядат на вола нищо че на другите на които не им харесва вкуса на лайната са там Ай сиктир
цитирай
19. krotalka - Ще цитирам Марк Твен
24.03.2008 17:31
по памет "Няма нищо по-лесно от това да се откажеш от пушенето. Аз съм го правил поне сто пъти" хахаха
цитирай
20. veras - анонимен 18
24.03.2008 17:31
Има една много малка, но съществена разлика между цигарите от тютюн и тези с марихуана. Ако ти си фен на икуствено създадени емоции - моля. Аз не съм.

Спирането на цигарите е въпрос на воля. Друг е въпросът докъде стига тя.
цитирай
21. assssss - E,и аз пуша по кутия,
24.03.2008 17:44
но на година,година и половина по една.Така хем изпитвам удоволствие,хем не се пристрастявам.Може и така.
цитирай
22. soho - Не знам защо, но винаги като чета ...
24.03.2008 18:15
Не знам защо, но винаги като чета нещо за спиране на цигари или за вредата от цигарите ми се дупушва адски много и сега мисля това да направя.

Иначе спирала съм цигарите и то от раз за 8 месеца. Трябва само и единствено воля и желание, нищо друго.
цитирай
23. veras - krotalka
24.03.2008 18:25
Цитатът ми е познат, но може би смехът щеше да е по-уместен, ако беше обяснила на какво точно се смееш. Решението за спиране на цигарите е решение да се откажеш от зависимост, която е толкова физическа, колкото и психическа. Затова се взема лесно и се забравя още по-лесно. Но ако наистина си решил да не пушиш, решението заслужава малко повече уважение от показаното.
цитирай
24. анонимен - еййй, сега пък кроталка нападаш. ...
24.03.2008 18:40
еййй, сега пък кроталка нападаш. Абе хората влезли в блога ти, чели ти мислите, а ти все гледаш да клъвнеш. Що така, не мога да те разбера?
цитирай
25. veras - ми
24.03.2008 18:45
простичко е - леко съм изнервена от липсата на цигари
цитирай
26. анонимен - хрупай вафли или намери мъж...
24.03.2008 18:48
хрупай вафли или намери мъж...
цитирай
27. veras - тцъ
24.03.2008 18:49
от вафлите се напълнява, ще пробвам с ментово бонбонче
цитирай
28. анонимен - може да се спрат!
24.03.2008 18:50
Всичко е въпрос на приоритети.
Мога да пия кафе без цигара, не ме дразни като чакам /близалките и дъвките вършат същата работа/, мога да пия даже без да запаля.
Много зависи от мотивацията!
цитирай
29. krotalka - Пуша повече от 40 години
24.03.2008 18:50
с малки прекъсвания по времето на бременноста и кърменет(2 пъти), просто тогава не можех да понасям и миризмата на тотюнев пушек. След това пак започвах да пуша, на няколко пъти съм правила опит за отказване.....безуспешни. По време на тези опити съм изхабила толкова нерви, че стигнах до решението да не правя повече никакви опити. Колкото ми е писано да живея ще го изживея вкусвайки с пълни шепи от удоволствията, които ми предлага живота. Смеех се, защото част от мислите и въпросите съм ги имала и аз преди години. Видях част от себе си. Извинявай ако съм те обидила.
цитирай
30. анонимен - става, само намали гарда. . ., че ...
24.03.2008 18:50
става, само намали гарда..., че нервиш
цитирай
31. veras - кроталка
24.03.2008 19:02
Ако го беше обяснила по този начин, нямаше да ми направи впечатление. Все си мисля, че усилията на народа да спре да пуши заслужават поне малко уважение. Поради което и отговорих по този начин.

А същите тези мисли още ми минават през главата от време на време:)
цитирай
32. veras - анонимен 30
24.03.2008 19:03
леле, веднага си посипвам главата с пепел и си вземам бележка!
цитирай
33. gantree - чудесно
24.03.2008 20:05
обаче не, благодаря :)) трудно-сравнимо удоволствие ми доставя сутрешното кафе с цигара, на разсъмване; опитвал съм, и за кратко съм успявал да ги спра, но - само за кратко; то си е начин на живот ... упс, спирам с оправданията;
браво, че си ги спряла; можеш само да ми завиждаш, че аз не съм :))
цитирай
34. анонимен - Дали да спра да пуша???
24.03.2008 20:26
Спирала съм ги много пъти, нали знаете, няма нищо по-лесно от това да спреш цигарите.Май Марк Твен го беше казал.
Ама всеки път като ми заговорят за вредата от цигарите, пустият ми опортюнистичен дух, иначе казано проклетията , ми казва...я си запали една.
Последната цигара ч запалих преди три седмици, ама не съм ги отказала. Обичам да имам правото на избор. Ако искам ще пуша, ако искам няма да пуша. Айде да запалим по една.
цитирай
35. анонимен - Ако нямаш воля да спреш,
24.03.2008 20:35
пуши така, че да не пречиш на другите.Чела съм, че никотинът е средство, което подтиска шизофренните заболявания,това просто е вид медикамент, намаляващ кризите.С това искам ЕДИНСТВЕНО да кажа, че при някои цигарата наистина има успокоителен ефект.Освен това спирането на цигарите води до рязко забавяне обмяната на веществата, вследствие на което се получава и натрупването на килограмите, дори и при хора, които се ограничават с диети.Забелязала съм , че страстни пушачи, които спират изведнъж цигарите, стават странно податливи на вирусни или бактериални инфекции.Но пък имам и познати, които изпитват огромна радост и облекчение, скъсвайки с един ненужен порок.
Така, че ако решите да спрете цигарите, трябва да бъдете подготвени за реакция от страна на организма.Физическа и психологическа.
Мнението ми е толерантно.
Пуши, но знай, че до теб може да се намира дете, бременна или възрастен, или просто непушач, на който пречиш, т.е. имай правилната мярка за собствените си проблеми, че пушиш и тези на околните, които не искат да дишат това, което ти издишаш...
цитирай
36. thomas - @Анонимен 34
25.03.2008 01:35
Ако искаш ще пушиш, ако искаш - няма. Дрън-дрън... Айде на бас, че не е така, а че не искаш да си признаеш, че си ЗАРИБЕНА и почти нищо не може да те отърве.

@vishnichka
Отказалите стават странно податливи на бактериални инфекции? Да не искаш да каже, че тютюнът е толкова вреден, че избива и всичките бактерии? Не знаех, че е чак толкова ужасно. А иначе в общия случай пушачите са си една бактериална инфекция, особено в областта на устата и белите дробове. Поне по миризмата, която излиза оттам, ми се струва, че нещо направо се разлага.

@Анонимен 11
Вярно, че пушенето помага да не усещаш на какво мирише в СКГТ. По-яката миризма на твоите си собствени гадости неутрализира по-далечната на чуждите.
цитирай
37. анонимен - Thomas,
25.03.2008 07:52
не си ме разбрал правилно.Това са мои лични наблюдения, тъй като имам преки впечатления от отказали се страстни пушачи.Сриват се и зашитните /антибактериални/ сили на организма за известен период от време, и тези хора стават по-податливи на простудните и вирусните инфекции.С времето минава.Но казват, че след 20 годишно активно пушене, вредите нанесени върху организма са необратими.Особено ако е съчетано с прекомерна употреба на алкохол, който пък за мен е истински и тотален човекоубиец, но това е друга тема...
цитирай
38. анонимен - Ще продължавам да пуша. До после...
25.03.2008 09:44
Ще продължавам да пуша.До последният си земен миг.И ако отмина.Пак след мен ще има музика която да звучи.
цитирай
39. soho - Тук стана лудница. Просто гледайте ...
25.03.2008 09:45
Тук стана лудница. Просто гледайте филма "Благодаря ви, че пушите" и тогава продължете със спора.
цитирай
40. thomas - Не се връзва логически...
25.03.2008 09:45
Трябва да стане "Пак след мен ще има ПУШЕК, който да ДИМИ" :-)
цитирай
41. karanikolov - Канибалите
25.03.2008 10:29
Канибалите обичат човешки сърца на скара. Ако стана канибал - и на мен ще са ми вкусни.
:)))
Наркомана умира за дозата си.
Това е - навици.Избрани от нас.
Пушех доста,спрях ги от раз,и не ги пипах 6-7г.
Пропуших пак ей-така,случайно някак. И сега пуша.
Ако някой ме убеди,че цигарите са ми полезни, и ми създават удоволствие -ще му подаря къща в Драгалевци.
;)
цитирай
42. artbrain - mneniq sqkakvi
25.03.2008 11:11
bravo 4e si uspqla da gi spre6!az oba4e sam 4ovek koito obi4a da pu6i i nikoga ne sa mi minavali misli da gi spiram.zdravoslovno--tova da e problema!!na vsi4kite gadosti koito di6ame i v koito sme se zarinali,koito si pri4inqvame sami.mislq 4e to4no ot tova si udovolstvie nqma da se li6a (osven ako sam bremenna 6t5e go napravq samo)za da spre 4ovek mu trqbva 1nstveno jelanie i volq.a ina4e e po-lesno kato re6i 4ovek da gi spira da ograni4i sutri6noto kafe za nqkolko dena.taka nqma da mu pravi vpe4atlenie ako ne zapali cigara.
naposledak stana moderno da se otkazvat cigarite--evala (vapreki 4e me drazne6e tazi komersialnost,no probl si e samo moi) nz koe nakara pove4eto hora da sprat,no bravo,tova e napredak!strasten pu6a4 sam,kakto 6tete go nare4ete(zaribena) no kato ima nepu6a4 okolo men gvinagi sam se pritesnqvala i sam se drapvala nastrana ili pak sam se vazdarjala.imam blizki hora koito ne pu6at i pokrai tqh sam se nau4ila 4e na tezi hora nikak ne im e priqtno.o6te pove4e 4e pu6a4ite imat izbor a nepu6a4ite NQMAT i trqbva da se saobrazqvame s tqh,6toto v tqh otiva po-golqmata 4ast ot vredata 60%
veras- sme6noto na komentara s citata na mark tven e: 4e mn e lesno da se spre ama e spiral 100 pati!! ako e tolkova lesno 6te6e da e sprql ot raz a ne da se probva tolkova mn.no kakto kazah trqbva 4ovek da ima jelanie kakto pri teb
a ina4e dokato 4etqh posta i komentarite me e sram da vi kaja,no izpu6ih 4 cigari za super kratko vreme :( moje bi sam se zamislqla 4e trqbva da gi namalq no da gi otkaja edva li.ne si padam po krainostite
kakvoto i da re6ite,da spirate ili ne,pravete go s usmivka na lice
цитирай
43. veras - artbrain
25.03.2008 11:27
моля те, ако имаш възможност пиши на кирилица, тъй като латиницата затормозява четенето
цитирай
44. kisstherain - :)
25.03.2008 15:25
Пропуших на 13. Но тогава не бях сериозен пушач. По 10 цигари на седмица най-много и то не всяка седмица. После ги спрях за около 3 години. В 11 клас пропуших отново и досега продължавам. Не искам да ги отказвам, знам прекрасно вредите. Но това ми е единственият порок. А колко по-сериозни и опасни зависимости има...
цитирай
45. jones - Аз не пуша.
25.03.2008 22:15
Никога не съм пушил и се надявам изобщо да не започвам. Вашите вълнения са ми далечни. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив