Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2007 10:05 - Не съм фикус!!!
Автор: veras Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8307 Коментари: 18 Гласове:
1

Последна промяна: 14.06.2007 10:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На няколко пъти вече чух репликата: “Примири се! Положението е такова и ти не можеш да го промениш!”. Не изказана по точно този начин, но в точно този смисъл. Е, имам новина за Вас:

Не искам и няма да се примиря!

Не искам да стоя тихо като фикус в ъгъла и да псувам наум. Или в компания на маса, когато градусът на разговора се повишава правопропорционално на изпития алкохол.

Най-лесното нещо на този свят е да стоиш отстрани и да се успокояваш с мисълта, че от теб нищо не зависи. Да, ама не. Точно ти си човекът, от който зависи нещата да се променят.

Аз знам точно какво искам. Искам животът ми да бъде по-добър от живота на тези преди мен. И ще направя всичко възможно да го постигна. Защото зависи от мен. Не от държавата, която обичаме да обвиняваме за щяло и нещяло. Не от Буш, Путин или някой друг политик, който решава да намине и през нашия край на света. Не зависи от комшията или от колегите, които не те дооценяват.

Светът не ни е виновен за дереджето, в което се намираме. Няма световна конспирация, която цели да ни държи далеч от Великите сили и от държавите с висок БВП.

Ние сами градим съдбата си. Крайно време е престанем да си търсим някой от вън, който да поеме нашата отговорност. Ако аз дам най-доброто от себе си да променя моята съдба и моята действителност, това ще се отрази и на околните. Започвам да звуча малко утопично, но не ме интересува.

Омръзна ми да се примирявам и да приемам “лошите неща без възмущение”. Омръзна ми да слушам как всички обвиняват държавата за всяко нещо, което не се случва по желания начин. Омръзна ми да гледам инертността на околните.

Ако искаш да псуваш политиците – иди и гласувай!
Ако искаш да живееш по-добре – направи нещо по въпроса!
Ако нещо те дразни или не импонира на прекрасната ти душевност – направи опит да го промениш! Може и да не успееш, но поне ще знаеш, че си опитал.

Тези дни се оплаках на един
приятел, че не мога да променя света, но поне мога да кажа какво мисля. Отговорът му беше: “Светът се променя именно от споделени мисли”. Е, сега правя това – споделям мисли.

ПП. Написах всичко това преди да успея да прочета
следния пост. Понякога няма причина за бруталните неща, които се случват. Но това не им пречи да се случват, при това доста често.



Тагове:   фикус,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sis - "Ние сами градим съдбата си"!!!
13.06.2007 10:31
аха!
:):):):)
цитирай
2. roksolana - :)
13.06.2007 10:32
Поздрави за прекрасния пост! :)
"Ако аз дам най-доброто от себе си да променя моята съдба и моята действителност, това ще се отрази и на околните" - не е утопия, а е проверен факт :) Обаче за това се изискват постоянни душевни усилия и напрежение...
цитирай
3. locke - :)))
13.06.2007 10:40
Радвам се, че съм предизвикал този пост :) Дано стигне до много много хора, а те го пратят като линк на още повече хора. За да се променят нещата! Никой не трябва да бъде фикус в тази държава!
цитирай
4. petkutin - сила
13.06.2007 10:54
Можеш да бъдеш,толкова силна колкото си поискаш!!!
цитирай
5. exorcist - Заедно сме по-силни!
13.06.2007 11:15
Има една много хубава мъдрост на английски, която прочетох наскоро:
"Due to circumstances beyond your control, you are master of your fate and captain of your soul"
Ще е хубаво ако най-накрая вземем нещата в свои ръце! От нас зависи далеч повече от колкото дори подозираме!
цитирай
6. veras - petkutin
13.06.2007 11:18
Не става въпрос само за сила и за това колко силна мога да съм АЗ. Става въпрос, че е крайно време да спрем да мрънкаме и да псуваме и да направим нещо с живота си.
цитирай
7. petkutin - veras
13.06.2007 11:32
Това че знаеш какво искаш нее ли достатъчно доказателство за твоята сила и решимост,при положение че голяма част от хората не знаят какво искат което според мен е най големия им проблем а пак за мрънкането и псуването зависи кой как го прави АЗ например го правя на глас!!!
цитирай
8. aseng - Не е възможно да го мислиш:)!
13.06.2007 11:37
А мислила ли си докъде ще стигнем така? Ти след малко ще кажеш и, че трябва да правим нещо, за да оправим живота си:)!
О, времена, о, нрави, какво му стана на това поколение? След малко ще вземат да стигнат и до концепцията за личната отговорност за това, което им се случва:)!
Сериозно, няма да е зле, отдавна се надявам да се случи:)!
цитирай
9. veras - petkutin
13.06.2007 11:38
Почти съм съгласна с теб, въпреки че ми беше трудно да прочета комента, поради липсата на препинателни знаци:)
Почти, защото има и хора, които знаят какво искат, но не правят нищо по въпроса, освен да си търсят оправдания.
цитирай
10. veras - aseng
13.06.2007 11:39
:) Хареса ми:)
цитирай
11. locke - Асене,
13.06.2007 11:41
писна ми да се съгласявам с теб :) Нарочно ли го правиш или мислим еднакво правилно?
цитирай
12. aseng - Не е нарочно:).
13.06.2007 13:45
Впрочем, не можем да докажем, че точно ние мислим правилно, но поне мислим еднакво, щом си съгласен. Остава всеки да си живее живота, както го разбира, пък ако някой реши, че го кефим и звънне, че се присъединява към нас-инакомислещите, толкова по-добре:)!

Редактирано: veras, радвам се, че и на теб е харесало мнението ми, просто го пропуснах покрай обръщението ти към петкулин:)!
Е, поне тайфата ни от инакомислещи се увеличава. Няма лошо, както казва известната максима, приятелите никога не са прекалено много:)!
цитирай
13. ellesmera - нещата да се променят..?
13.06.2007 14:15
Сьгласна сьм ! Бсичко зависи от самите нас и оттова; реално колко искаме нещата да се променят..
цитирай
14. aseng - Е, и прекаленото изсилване не е хубаво:)!
13.06.2007 14:25
Всеки да си копа градинката и да помага на околните в плевенето. Според мен това стига, и да исакш, не можеш да свършиш цялата работа на околните:)!
цитирай
15. viovioi - ))
13.06.2007 17:51
Сигурно отивам твърде далеч, но това може да стане със смяна на едно поколение.Имам впредвид резултата може да дойде най малко след 50 г.Защото за еволюцията в мисленето също трябва време.Както се казва технологично време да "узрее нещо"в галвите ни, да се кодира и предаде като генна информация на следващото поколение.Не искам всички да са съгласни с мен! Поздрави !))
цитирай
16. venercheto - прекрасен пост,
14.06.2007 14:49


наистина :) и аз мисля и чусвтвам точно като теб..на мен пък един приятел наскоро ми каза : "Най-сигурния начин да промениш света е да промениш себе си, и хората непосредствено около теб"
Бързо разбрах, че е точно така :) Успех и на тебе!

хиляди поздрави от венерчето
цитирай
17. donichka - Зареди ме!
20.06.2007 13:59
Поздравления и никога не се оставяй по течението на оправданията!
цитирай
18. marystaneva - Всичко зависи от всеки един от нас!
26.07.2011 13:13
Думите, които ще прочетете по-долу, са написани върху надгробната плоча на англикански епископ В Криптата на Уестминстърското абатство:

"Когато бях млад и свободен и въображението ми не знаеше граници, мечтаех да променя света. Като започнах да остарявам и помъдрявам, открих, че светът няма да се промени, така че поукротих стремежите си и реших да променя само страната, в която живеех.
Но и тя изглеждаше непоклатима.
В залеза на моя Живот, в последен отчаян опит се залових да променя поне моето семейство, най-близките ми, но уви, те не искаха и да чуят.

...Сега, когато лежа на смъртния си одър, внезапно прозрях: ако най-напред бях променил себе си, тогава, чрез моя собствен пример щях да променя семейството си.
Вдъхновен и насърчен от моите близки, щях да мога да направя и страната си по-добра, а кой знае, може би дори щях да успея да променя света."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив