Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2008 16:22 - Вчера в детската градина
Автор: veras Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4887 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2008 16:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От няколко седмици насам съм леко раздвоена. Всичко, което се случва у нас и не само (да, включително и любимата финансова криза) си е порядъчно сериозно. От друга страна, реакциите на нашите управляващи са ми невероятно забавни. И сега се чудя какво да правя - да плача ли, да се смея ли...

Допреди десетина дни се наслаждавах на твърдата увереност на властта, че на нас ще ни се размине. Нищо не разбирам от икономика. Признавам си го без никакъв проблем. Не ми е там силната страна. Обаче (понякога) имам някакви наченки на логическо мислене. Какво ми минава през главата на мен, като един редови жител на света и България в частност? Не може толкова много държави, които освен всичко друго са и по-добре икономически от нас, да са се стреснали и да предприемат отчаяни мерки за справяне или предотвратяване на кризата, а ние да сме спокойни. Тази цялата история ми напомня за хумора на двамата сладури от Замунда Банана Бенд, които разказваха, че Замунда е независима държава, щото нищо не зависело от нея. И ние така. Ще издържим! Ще се справим. Донт уори, би хепи! Ок. Няма да се тревожа. Ще се радвам, че живея в страна, където икономиката е изключително стабилна и се радваме на невероятен растеж. Цъфтим и връзваме.

След което идва новината на деня. Мисля, че беше някъде в началото на тази седмица. А може и да се бъркам. Дните малко ми се сливат. Та новината беше, че сме навлезнали в период на рецесия. Ама верно ли? Ти да видиш....

Тъкмо се отърсих от тази новина и ни зарадваха с онези 220 милиона. И се почна една драма от типа на: На си ти куклите, дай си ми парцалките. Ама как? Ама защо? Ние не сме виновни! Те лошите хора от Брюксел са виновни. И другите страни крадат, защо само нас наказват? Това ми стана едно от любимите неща, които чух. Цитатът не е дословен, но смисълът беше точно такъв. Не може, бе хора! Не може! Месеци наред от ЕС ни предупреждават, че ако ние не направим нещо, те ще го направят вместо нас. Предупредиха ни веднъж. Предупредиха ни още веднъж. И още веднъж. Ако бяхме в детската градина, сигурно щяха да ни пратят да стоим в ъгъла с вдигнати ръце. Да де, ама не сме в детската градина. И ни взеха парите. Нещо, което си беше напълно очаквано.

Реакциите? Смешни. Оправдания, вдигане на рамене, цъкане с език колко са лоши от Брюксел. И най-вече оправдания. И всякаква липса на поемане на отговорност. А днес чух и един невероятен бисер. Ще се опитам да го разкажа, защото не си го спомням дословно. Изказването, ако не се лъжа, бе направено от Петър Димитров - Министър на икономиката и енергетиката. Човекът бил изненадан много неприятно от спирането на парите. Ама много. След това грубо действие от страна на ЕК, сега те можели да преразпределят парите между други страни-членки. Получавало се така, че ЕС давал допълнително пари баш на тия, дето са предизвикали кризата, а ги вземат от нас - най-невинните и онеправданите на този свят.

А за капак на всичко това попаднах и на една друга статия. Прочетете я. Определено е забавно четиво. Аз малко се смях през сълзи, ама както и да е. Ще цитирам само едно нещо и няма да ви занимавам повече: Всички министри и администратори трябва винаги да са готови да носят персонална отговорност за действията си. В тази ситуация в Европейския съюз, ако трябва да сме обективни, половината финансови министри трябва да си отидат, а в България не. (цитатът е на Станишев и е взет от статията)

Приятен уикенд на всички!



Тагове:   градина,   Вчера,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Мнооооого си права, Верче :( на нас ...
28.11.2008 16:38
Мнооооого си права, Верче :( на нас все някой ни е виновен, никога не търсим вината в себе си... за всичко е така....
цитирай
2. veras - тони...
28.11.2008 16:42
какво да ти кажа? почва малко да ми писва от всичката тая безотговорност. а си мислех, че съм търпелив човек...
цитирай
3. анонимен - Голямо мрънкане си му ударила :)...
28.11.2008 18:41
Голямо мрънкане си му ударила :)

От икономика наистина не разбираш, но бързам да те успокоя, че не сме в рецесия и няма да навлизаме в такава, щото сме много изостанали. Това, на което на запад му викат криза ние му казваме всекидневие от 20години насам, а като кажем криза си представяме 91 и 96г. Така че, за да не става „загубени в превода”, право ти думат момците, че няма да има криза а някой и друг безработен и без увеличение на заплатата за другата година при голяма част.

Ако си търсиш виновен за тези 220мил които няма да можем да изхарчим и предпочиташ това да е правителството (то така е и редно де, за това им плащаме), хубаво, но аз съм на мнение, че в случая ЕС ама хич не са прави, щото така си харчим парите по ФАР от 10 години и кат ни взимаха не мрънкаха че нещо не е в ред, пък сега ривът , докато ние даже се подобряваме казват ;). Не е проблемът за тези 50 лева на човек дето няма да вземем, а че има хора които някак се радват, че ни обявяват за втора ръка.. това не го разбирам... да протестира човек че системата в БГ не работи, ясно или да недоволства че от ЕС ни правят на маймуни е възможно, но да се радва?!

И последно за онзи дървеняк Димитров, не го гледай, че изглежда малко прост, щом е станал министър не ще да е баш така, та пак прочети какво е казал. Понякога в на пръв поглед абсурдни изказвания има истина. В случая това не е причината, а само допълнителен довод за взимането на решението.

Със здраве и по-позитивно за икономика и политика или най-добре не ги мисли много много :)

цитирай
4. анонимен - браво
28.11.2008 19:53
Все едно , че някой ми чете мислите.Много ми е смешно като говорят и за фондовата борса в България ха ха ха - все едно че има такава!
цитирай
5. анонимен - браво
28.11.2008 19:54
имам предвид браво на предишния анонимен
цитирай
6. veras - анонимен 3
28.11.2008 20:12
Аз си признах, че икономиката не ми е силна страна. Това, за което се опитах да пиша, очевидно не особено успешно, е постоянството в изказванията на правителството и липсата на отговорност при очевидни несправяния с каквото и да е било. А дали сме в рецесия или не - има достатъчно икономисти, които могат да отговорят аргументирано. Не съм аз човекът, който ще го направи. Най-малкото, защото не мога.
цитирай
7. veras - анонимен 4
28.11.2008 20:13
Някъде да съм споменала Фондовата борса в София? И че такава има?
цитирай
8. gantree - @ Вера
28.11.2008 20:49
Много щекотлива тема си подхванала :))
Ако трябва да се вярва на анонимен 3, излиза, че "ЕС ама хич не са прави", защото "не ни е за пръв път", от 10 години било така и т.н. Което са някакви абсолютни глупости, вероятно подобни на казаното от Станишев за оставки на половината финансови министри в ЕС. Общо взето, ситуацията от вторник насам се изчисти почти докрай. Вече няма други варианти, освен това, което се случи. Да, разбира се, напълно е възможно никой да не е виновен, само дето проблемът е там, че у нас винаги такива тежки финансови и икономически проблеми се появяват, когато на власт са именно тези хора, от точно ТАЗИ партия. Не знам как се получава това съвпадение. И в момента преразпределението е в тяхна полза - правителството им има огромни натрупани излишъци, а ние - ние имаме дефицити. Не е нужно да си финансов и икономически експерт, за да видиш как изобилието е в бюджета, а недостигът - у хората. Правителството има възможност да посрещне и Потоп, но хората - не. Сигурно това е основата на арогантността им пред медиите.

\m/
цитирай
9. veras - gan
28.11.2008 21:10
До безумие се уморих да слушам колко добре се развиваме и колко добре се справя с правителствто - и с икономиката, и с финансите, и със социалната политика, и с всичко. Омръзна ми да слушам как едва ли не има световна конспирация срещу нас и ние сме най-онеправданите. Просто ми омръзна. И не ми пука, че не разборам нищо от икономика и икономикс.

Днес като го прочетох това изказване на Станишев ми стана едно такова... леко ядосано. Защо най-накрая не си признаем, че сме затънали до гуша в л**на. Аме не - зарили сме се и гледаме слънцето. И се обясняваме колко сме добри.

Не знам...
цитирай
10. gantree - @ Вера
28.11.2008 21:26
Те не са затънали, затова няма такова признание. Може да е популистко това, което пиша като мнение, но фактите го подкрепят. Правителството е пълно с пари, излишъците, натрупани от последните три години са наистина огромни. Правителството няма проблеми от спирането на тези пари. Ние имаме този проблем. Ние сме на минус. Ние сме в дефицит, в недостиг. Виж ги, ако щеш, хората от Кремиковци, които толкова протестираха. Протестираха за пари, не им плащали от август, не за друго. Вече сме края на ноември. Колко много време е това? На мен ми е широко около врата, но на другите? Евентуално са имали деца, ученици от 15-исептември, с какви пари са ги пратили на училище? Дребни неща са това, но са огромен проблем. Разбира се, правителството няма такъв проблем. Те имат пари, дори и бюджетен излишък имаше в социалното министерство, с който се пратиха някакви старци на море по студа.

Няма световна кампания, няма такова нещо. Просто хората в Европа не искат да рискуват парите от фондовете на съюза с това правителство. Аз ги разбирам, напълно. Дори бих бил по-краен, те са прелюбезни и учтиви с това арогантно същество, приличащо на гризач с очила.

Споко. Ще изтече и тая вода.
цитирай
11. veras - ган,
28.11.2008 21:44
ха дано!

Защото ми се струва, че единственото им читаво оправданеи, което още не са използвали, е че са видели един мармот да завива шоколада в станиол и затова са се случили всички тези неща.

:)
цитирай
12. gantree - :))
28.11.2008 23:09
Мармот? Очилат мармот? :))

\m/
цитирай
13. veras - хахахха
28.11.2008 23:25
очилат, но с много таланти - кара мотор, диджейства, кара трамвай...
цитирай
14. анонимен - хм...
28.11.2008 23:41
@3
Да много хора се радваме, че ни наказаха, че ни сочат с пръст и ни обявяват за втора ръка. И знаеш ли защо е така? Защото простия народ най-накрая се замисли! Защото дори червените бабички и дядовци се замислиха и следващия път не е толкова сигурно, че ще отидат и като по команда ще си пуснат бюлетинката и може би все пак ние, младите и работещите, ще можем, ако разбира се пак не се изпокрием, да дадем някакъв тласък на бъдещето в тая дупка, дето наричаме държава. Факт е, че навсякъде се краде, иначе щеше ли да се получи тая световна криза? В крайна сметка "да го духат бедните" (аз ще добавя и работещите) ще си остане вечен девиз. И все пак хората правят нещо, за да могат да откраднат повече! Ей тука е тънката разлика. А само не говори, кой как е станал министър, че за това и малките деца могат да ти се смеят. Сигурно и Ники Василев става, ама никой незнае за какъв министър точно! А дали има училище за министри? И професия министър?

@gantree
Кремиковци е време да го затворят най-накрая :) Тъпата социалистическа идея, че не било хуманно да съкратим 4-5000 души живеещи на нашия гръб не минава. Защото ни крадат същите тези хора. Защото си кютат за едната заплатка и си затварят очите, докато началниците им разграбват и въртят далавери. Всъщност можем само да сме доволни от кризата, защото е много възможно такива ракови образувания да умрат :) Строителите вече почнаха да измират, сега остана само да им съборят постройките и да пооправят тук-таме грозния бетон :)

\m/ и бира :P
цитирай
15. анонимен - упс
28.11.2008 23:43
и туко що попаднах на това :) приятно четене
http://www.gatchev.info/blog/?p=708
цитирай
16. veras - анонимен 14 и 15
28.11.2008 23:51
благодаря за линка :)
цитирай
17. zezo - Анонимен 14
29.11.2008 00:16
Съгласен съм с теб, че в днешно време дори червенте бабички, които бяха готови да гласуват дори и за комбайн, стига да е издигнат от БСП, вече се замислят. В Ловеч, където живея това беше факт - на последните местни избори хората в града масово гласуваха за друг човек, само да не е комунист. За съжаление не всичко зависеше от тях. Изборите бяха местни, което значеше, че и жителите по селата тряваше да гласуват за кмет на общината. И ето, че видяхме как циганите срещу 1 бира и кебапче в последния момент, когато комуниста губеше, отидоха под строй и гласуваха за него, така че той спечели със 73 гласа повече.

Това, което искам да кажа е, че доста неща все още не зависят само от самосъзнанието на хората, но все пак има някакво макар и слабо пробуждане от "летаргията".

Изкушавам се да се изкажа и за Кремиковци. Да, това е един гигант от миналото, който носи доста вреда за държавата. Аз самият искам да го закрият най-сетне. Обаче, от друга страна аз работя в тази сфера и съм наясно, че поне засега няма как да стане. Чисто и просто с Кремиковци са навързани толкова много предприятия, че закриването му ще доведе до масово фалиране и съкращения в страната. Малките и средните предприятия у нас, които работят със суровини от Кремиковци (аз работя в такова и знам поне още 10) просто не могат да си позволят да внасят материали за производството си от чужбина. Твърде скъпо е. Това са фактите за съжаление.
цитирай
18. gantree - анонимен 14
29.11.2008 08:20
Хич не ми пука, ако ме питаш, дали ще го затворят или няма. Ако искат и да го гръмнат. Напълно ми е безразлична съдбата на този комбинат. Проблемът е там, че всяка една от мравките трябва честно и почтено да си получи до стотинка онова, което си е изработила, а не държавата да си мие ръцете с частните собственици и да се прави на благодетел с парите на данъкоплатците, с които уж действа "пазарно", като изкупува продукцията им.

А работниците там няма нужда да бъдат иронизирани. Има хора предприемчиви и самостоятелни, има и хора, които не са такива. Вторите работят на заплата във фирмите на първите и не виждам нищо лошо в това. Всеки си изкарва парите както намери за добре, и тези хора работят, а не крадат, не лежат на гърба на никого и не вършат престъпление. Няма нужда да се ожесточаваш срещу работещите на заплата при някого. Хората са различни, и в това няма нищо лошо. Лошото е такива хора да се държат между небето и земята и в неизвестност за бъдещето им.
Сега нали ме разбираш?
цитирай
19. анонимен - анонимен 3
29.11.2008 09:09
Ясна е работата, щом смятам че опозицията прекалява с плюенето на България, а пресата с плашенето на хората, значи съм комуняга :)
А светът е черен и бял и всичко което се случва при управление което не харесваме е лошо. Нищо ново при нас в последните 130г от как ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ написал едно стихотворение по въпроса ;)
цитирай
20. gantree - хахах
29.11.2008 12:16
Хайде, хайде, нали ЕС не бяха правите в коментар номер три?
Каква опозиция, каква преса? Може ли да не се правиш на жертва, благодаря. А колкото и да се опитваш да изкараш спирането на тези общо почти 500 млн евро, почти един милиард лева, като нещо добро, като позитивна заслуга на правителството или като грешка и вина на ЕС - няма да успееш. Нямаш аргументи (защото), а не защото някой си тук те изкарвал някакъв. Нали разбираш какъв ти е проблемът, или да?
цитирай
21. julllinkata - don't worry, be happy
30.11.2008 19:25
Ахам, то друго к'во хахаа:Р
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив